De helft van de Nederlanders koopt teveel eten in met kerst. Als gevolg daarvan wordt voor €124 miljoen aan eten weggegooid.
Dit berekende de stichting Natuur & Milieu naar eigen zeggen uit onderzoek. ‘De angst om tekort te komen is sterker dan de behoefte om geen voedsel en geld te verspillen,’ aldus Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu op basis van onderzoek van Panelwizard in opdracht van de stichting en de Rabobank. ’14 procent voelt zich met kerst schuldiger over het weggooien van voedsel dan tijdens de rest van het jaar. ‘Kerst is een feest van bezinning. Begrijpelijk dat veel Nederlanders zich schuldiger voelen over verspilling dan gedurende de rest van het jaar. Met onze verspillingstips en het recept voor het restdiner kun je langer doen met je kerstdiner.’
Minder weggooien bij duurder voedsel
77% van de Nederlanders heeft een hekel aan voedselverspilling, blijkt uit eerder onderzoek van Natuur & Milieu en de Rabobank, uitgevoerd door Motivaction. 68% vindt het zonde om eten weg te gooien. Een ‘echte’ prijs voor voedsel, waarin milieubelasting is meegerekend, helpt volgens de milieugroep tegen voedselverspilling. ‘Als voedsel twee keer zo duur zou zijn, zou een kwart van de Nederlanders niets meer weggooien. Veel Nederlanders vinden voedselverspilling daarnaast zonde van het geld. Tijd om bewuster in te kopen en beter om te gaan met restjes,’ aldus Koek.
2017: minder verspillen
De helft van de ondervraagden heeft goede voornemens en zegt in 2017 minder voedsel te gaan verspillen, zegt Bas Rüter, directeur Duurzaamheid Rabobank. ‘Het is opmerkelijk dat we ons kerstmenu zo waarderen, maar dat we er toch extra veel van weggooien. Dat kan beter en slimmer. Rabobank wil bijdragen aan het verduurzamen van de wereldwijde voedselvoorziening. Voedselverspilling verminderen levert daar een belangrijke bijdrage aan. Rüter zegt zelf ook in actie te komen. ‘Het begint gewoon bij onszelf. Ik neem me daarom voor om in 2017 minder voedsel te verspillen en daar begin ik deze kerst mee.’
Over het onderzoek
Het onderzoek is online uitgevoerd onder een representatieve groep van 803 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie.