Nederlander eet weer minder vlees

5 oktober 2015 Vleesmagazine

Nederlanders aten in 2014 weer minder vlees. Zo blijkt uit een onderzoek van LEI Wageningen UR, in opdracht van Wakker Dier. LEI berekende het vleesverbruik per hoofd van de bevolking over de jaren 2005 tot en met 2014.

Uit het onderzoek blijkt dat het vleesverbruik sinds 2010 met bijna één kilo per jaar daalt. Zo kwam het verbruik in 2014 uit op 76,3 kilo per persoon. Wakker Dier berekende dat dit jaarlijks zo'n 80.000 varkens en 1 miljoen kippen scheelt.  Wakker Dier is blij met deze structurele daling: ‘De vleesconsumptie is onverantwoord hoog en de daling lijkt het logische gevolg van de groeiende maatschappelijke onrust rondom vlees. Er kleven te veel problemen aan. Niet alleen dierenleed, maar ook de negatieve impact op milieu, klimaat en ontbossing.’

Minder varken en rund, kip stagneert

De consumptie van varkensvlees daalt al sinds 2005. Desondanks is het varken met 37 kilo per persoon per jaar nog altijd het meest gegeten dier. Ook rundvlees staat steeds minder vaak op het menu. De gemiddelde Nederlander verbruikte zo’n 14 kilo rundvlees in 2014. Zo’n 2 kilo minder dan in 2005.

Opvallend is de gelijk gebleven kipconsumptie. Wereldwijd neemt de consumptie van kip flink toe. Ook in Nederland steeg de kipconsumptie tussen 2005 en 2010, maar het verbruik lijkt nu gestagneerd rond de 22 kilo. Hiervan is een steeds groter deel afkomstig van kippen die een beter leven hebben gehad. De plofkipconsumptie is in Nederland definitief op zijn retour.

De consumptie van kalfs-, schapen-, geiten- en paardenvlees bleef de afgelopen vijf jaren nagenoeg gelijk. Omgerekend verorberden we in Nederland in 2014 zo’n 170 miljoen kippen, bijna 6,5 miljoen varkens en meer dan 100.000 kalfjes.

Onderzoeksopzet

Sinds het wegvallen van het Productschap Vee, Vlees en Eieren in 2012 zijn er geen betrouwbare cijfers meer over de ontwikkeling  van de Nederlandse vleesconsumptie. Daarom gaf Wakker Dier hiertoe opdracht aan het LEI, onderdeel van de universiteit van Wageningen. Het LEI berekende de vleesconsumptie in Nederland van 2005 tot en met 2014 op basis van CBS-statistieken over de productie, invoer en uitvoer van vlees. Dit levert per jaar de hoeveelheid vlees in Nederland op. Aangezien vlees ook kan worden opgeslagen (invriezen), maakte het LEI ook een schatting van de veranderingen in deze voorraad. De berekende kilo’s zijn op basis van het karkasgewicht: dat wil zeggen vlees inclusief botten. De consumptie is de hoeveelheid die daadwerkelijk in de vorm van vlees en vleeswaren gegeten wordt. Die bedraagt ongeveer de helft van het verbruik op basis van karkasgewicht. Wakker Dier rekende de kilo’s vlees terug naar het aantal dieren dat hiervoor minimaal nodig was.

 

Altijd op de hoogte blijven?