Nederland wil een sterke vleessector
VLEESCONSUMPTIE | Stoppen met vlees eten, overstappen naar een plantaardig dieet en vermindering van het aantal veehouderijen. Het komt allemaal regelmatig naar voren in de media en de politiek. Maar wat vindt Nederland? Uit het Nationaal Vleesonderzoek 2024 blijkt dat 95 procent van de Nederlands vlees eet en 69 procent vindt dat Nederland de vleessector sterk moet houden.
Nederland Vleesland presenteerde op 15 oktober de resultaten van het Nationaal Vleesonderzoek aan de Vaste Kamercommissie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Voorzitter Max Aardema nam het namens de commissie in ontvangst. Het onderzoek biedt inzichten in de opinies en percepties van de Nederlandse bevolking over de vleessector, vleesconsumptie, betaalbaarheid, duurzaamheid en vele andere thema’s.
Uitkomsten onderzoek
De meeste Nederlanders eten nog steeds vlees eten. 95 procent van de respondenten geeft aan vlees te consumeren en 76 procent gelooft dat vlees ook in de toekomst een essentieel onderdeel van ons voedingspatroon blijft. Een stijging ten opzichte van eerdere jaren, volgens Nederland Vlees, de opdrachtgever van het onderzoek. “Dit geeft aan dat de bevolking waarde hecht aan de rol van vlees in een gezond en gebalanceerd dieet.” Wel blijft er aandacht voor alternatieven, waarbij de bevolking steeds bewuster wordt van de noodzaak van duurzamere productiemethoden. Ook wil een meerderheid, 69 procent, dat Nederland ook in de toekomst een sterke vleessector houdt.
Nederlanders maken zich zorgen over de betaalbaarheid van vlees. 45 procent van de respondenten geeft aan dat vlees financieel onbereikbaar wordt voor sommige groepen in de samenleving. “Dit onderstreept de zorg over de stijgende kosten van levensmiddelen, vooral in de context van de huidige economische onzekerheid.” 71 procent vindt dat vlees betaalbaar en toegankelijk moet blijven voor iedereen.
Tot slot bestaan er twijfels over het verminderen van de veestapel. Slechts 12 procent van de respondenten denkt dat een halvering van de veehouderij een effectieve maatregel is om de gestelde milieudoelstellingen te bereiken. Een meerderheid van 52 procent twijfelt over de impact van dergelijke maatregelen.
Conclusie Nederland Vleesland
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek trekt Nederland Vleesland de volgende conclusie. “Dit onderzoek benadrukt de urgentie van een evenwichtige en toekomstgerichte benadering van de vleessector. Betaalbaarheid, duurzaamheid en voedselzekerheid zijn niet alleen mondiale en Europese uitdagingen, maar ook onderwerpen die diep leven binnen de Nederlandse samenleving. Het Nationaal Vleesonderzoek vormt een waardevol instrument om de dialoog tussen de overheid, de sector en de bevolking te versterken en draagt bij aan het formuleren van beleid dat inspeelt op
Tijdens de aanbieding van het onderzoek riep Nederland Vleesland de vaste Kamercommissie LVVN dan ook op om de inzichten te gebruiken in toekomstige discussies over de rol van vlees in onze maatschappij. Een van de Kamerleden gaf aan dat het goed is dat deze informatie door de sector wordt aangeboden, zodat de feiten over vlees en de vleessector bijdragen aan nuancering van het debat.
Nationaal Vleesonderzoek
Voor het Nationaal Vleesonderzoek 2024 zette de Zest Marketing in opdracht van Nederland Vleesland een online vragenlijst uit totdat er ongeveer 2500 respondenten waren. Met het onderzoek wil Nederland Vleesland bijdragen aan een constructieve dialoog over de toekomst van de vleessector en de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Het complete onderzoek is te downloaden via de website van Nederland Vleesland.