Nederland tweede landbouwexporteur na VS

7 februari 2017

Vlees, zuivel en eieren, groenten en fruit zijn op sierteeltproducten (bloemen en planten) na, het belangrijkste agrarische exportproduct van Nederland. Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten. Onder sierteelt vallen producten, zoals bloemen, planten, boomkwekerijproducten en bloembollen. Dat meldt het CBS.

Naast de export van primaire en secundaire landbouwgoederen stijgt in 2016 ook de export van hoogwaardige, kennisintensieve agroproducten, de zogenoemde tertiaire landbouwgoederen. Inclusief deze technologische export komt de landbouwgerelateerde export uit op 94 miljard euro.

De importwaarde van primaire en secundaire landbouwgoederen stijgt minder sterk (1,6 procent) dan de exportwaarde en komt uit op 57,1 miljard euro.

De export van machines en machineonderdelen leverde in 2015 bijna 13 miljard euro op. Dat is bijna 2 procent van het bruto binnenlands product. Het gaat bijvoorbeeld om chipmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Dat meldt CBS op basis van een eerste onderzoek naar de belangrijkste exportgoederen.

Altijd op de hoogte blijven?