Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel kiest voor lokale aanpak

13 februari 2025 Kelly Burnet
NIEUWS | Van 3 tot en met 9 maart 2025 is het weer zover. Dan vindt de achtste editie van de jaarlijkse campagne Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats. Dit jaar met een regionale aanpak.

Sinds 2018 inspireert de eetgedragsveranderingscampagne Week Zonder Vlees & Zuivel heel Nederland om een flexitarisch eetpatroon te omarmen. Het doel is om deelnemers te laten hoe eenvoudig en lekker plantaardig eten is en voortaan af te wisselen tussen vlees, vis en zuivel met plantaardige gerechten. 

Bewustmaking en gedragsverandering

Initiatiefnemer Isabel Boerdam, bekend van het blog De Hippe Vegetariër, wil mensen met de campagne bewust maken van hun eetkeuzes, omdat de impact op zowel gezondheid, dierenwelzijn als milieu enorm is. Aan de editie van 2024 deden 2,8 miljoen Nederlanders mee, waarvan een groot deel ook daarna van plan was hun gedrag langdurig te veranderen. Tachtig procent gaf aan minder vlees te gaan eten en 59 procent wilde minder zuivel te consumeren. 

Regionale focus door achterstand noorden

Gemiddeld kent 44 procent van de Nederlanders de campagne. Deelname loopt echter met tien procent achter in de noordelijke provincies ten opzichte van de rest van het land, waar de deelname tussen de negentien en vijfentwintig procent ligt. Komende editie wordt er daarom intensiever ingezet op die regio.

Onafhankelijk onderzoeksbureau Norstat deed in opdracht van Stichting Week Zonder Vlees onderzoek naar eetgedrag in verschillende regio’s in Nederland en daaruit blijkt dat eetgedrag en deelname aan de campagne sterk variëren. In de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) eet slechts 18 procent van de mensen dagelijks vlees, terwijl dit in het noorden van Nederland (Drenthe, Friesland, Groningen) oploopt tot 36 procent. Ook het verschil in zuivelgebruik is opvallend: 59 procent van de inwoners in het noorden consumeert dagelijks zuivel, tegenover 35 procent in de grote steden.

“Hopelijk wordt ook daar de bevolking geïnspireerd om vaker voor plantaardig te kiezen”, aldus Boerdam, en die bereidheid schijnt er te zijn. 68 procent van de inwoners in het noorden geeft aan best wat minder vlees te willen eten. Een meerderheid steunt een duurzaamheidsbeleid.

Europese campagnes

In 2023 lanceerde de stichting de campagne 2023 ook in België, Duitsland en Denemarken met hulp van het EU-programma ‘Horizon Europe funding programme’. Frankrijk volgt eind 2025.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen de voedingsmiddelenindustrie?Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je nu in

 

Altijd op de hoogte blijven?