Nationale krokettendag vrijdag 9 oktober

shutterstock_498822769

Krokettenliefhebbers en krokettenbakkers maken zich op voor Nationale Krokettendag. Hoewel corona veel ondernemers hoofdbrekens bezorgt, wordt er vrijdag 9 oktober toch stilgestaan bij één van de populairste frituursnacks van het land.

Nationale Krokettendag is op 9 oktober 2014 in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Op die dag verscheen ‘Het Krokettenboek’ van restaurantrecensent Johannes van Dam, die in 2013 overleed. Sinds die dag is het op 9 oktober, de verjaardag van Johannes van Dam, Nationale Krokettendag.

Krokettenkorting

Vanwege corona is niet iedereen bezig met Nationale Krokettendag, zo blijkt uit een rondgang van zusterblad Snackkoerier langs friturende ondernemers. Degenen die er wel aandacht aan besteden, bieden voornamelijk korting op kroketten. Zo krijg je bij Croquetten Boutique in Utrecht het tweede doosjes airfryer-kroketten voor de halve prijs. Bij andere, zoals Kwalitaria Délifrance Hoogerheide, ligt de kroket de komende twee weken voor 1 euro in de vitrine. Ook de actie ‘twee voor de prijs van één’ is populair, zoals bij de vestigingen van Pieperz.

Holtkamp croquet sinds 1969

De  croquet is van oorsprong een banketbakkersproduct. Onder anderen Holtkamp in Amsterdam heeft dit ambachtelijke product stevig op de kaart gezet. Het geheim van de gewaardeerde Holtkamp croquet staat in een klein receptenboekje dat zorgvuldig in een kluis wordt bewaard. Hierin schreef grondlegger Cees Holtkamp 51 jaar geleden zijn recept voor de kalfscroquet op. Bij de R van Ragout staan alle ingrediënten, die voor de allerbeste croquet essentieel zijn.

Holtkamp Horeca croquetten maakt al meer dan 50 jaar volgens hetzelfde recept deze croquetten.

Johannes van Dam en de Holtkamp Croquet

Het was Johannes, die de eigenaar-patissier Nico Meijles van Holtkamp Horeca adviseerde om de Holtkamp croquet nog meer te verfijnen. Het eindresultaat een rijke, hoog op smaak, glanzende salpicon met het karakteristieke krokante brosse korstje van broodkruim. In de loop der jaren is de croquet wel steeds verfijnd, maar de basis is al die tijd hetzelfde gebleven.

Ook was het Johannes die Cees & Petra Holtkamp in 1985 adviseerde om een croquet van dit niveau met een C en een Q te schrijven. Hij zag deze croquet als een echte delicatesse en vond de “oude” schrijfwijze beter passen bij de smaak van de croquetten van Holtkamp. In 2006 opende Johannes van Dam de croquettenkeuken van Holtkamp Horeca.

Holtkamp smaakvarianten

Na de kalfscroquet werden er in de loop van de jaren vele smaakvarianten aan het assortiment toegevoegd. Denk hierbij aan de bekende garnalen croquet, die op verzoek van café Luxembourg werd ontwikkeld. En ook bekendheid heeft verworven in België. In de jaren erna volgden er croquetten met een vulling van oude kaas, zalm, kreeft, kip groente, hert. Vorig jaar werd aan het assortiment de rund draadjesvlees smaakvariant toegevoegd. Deze diversiteit zorgde ervoor dat de Holtkamp croquetten in vele restaurants in binnen- en buitenland worden geserveerd. De Holtkamp Horeca croquet is natuurlijk een snelle en lekkere snack als tussendoortje, maar van de Holtkamp Horeca croquetten kunnen ook mooie gerechten worden gemaakt.

Speltkroketten

Ook fabrikanten geven de kroket op vrijdag 9 oktober extra aandacht. Royal Spelt, sinds 5 jaar producent van biologische kroketten en bitterballen van spelt, laat weten dat er dit jaar 28 procent meer vega(n) producten zijn verkocht ten opzichte van vorig jaar. De nieuwste snack is de vegan oesterzwam-bitterbal, gelanceerd op de Biobeurs 2020. Apio Snacks, dat snacks maakt met knolselderij als hoofdingrediënt, roept liefhebbers op vooral naar de horeca te gaan om van een kroket te genieten.

Draadjesvleeskroket en banketbakkerskroket

De kroket komt uit de Franse keuken en het oudste recept stamt uit 1705. Inmiddels is de kroket een echte Nederlandse snack, en tot halverwege de jaren 90 was de kroket de meest verkocht frituursnack. Sindsdien staat de frikandel op nummer 1.

De vleeskroket is grofweg te verdelen in twee soorten. Van origine is de kroket een banketbakkersproduct. De banketbakkerskroket kenmerkt zich door een blanke salpicon met daarin blokjes vlees. Voorbeelden zijn kroketten van Van Dobben, Kwekkeboom, Holtkamp en Febo, die allemaal begonnen als banketbakker in Amsterdam.

De draadjesvleeskroket is afkomstig van de slagers, die daarvoor afsnijdsels van vlees gebruikten. Deze kroketten, met een donkere ragout, zijn vooral in het zuiden van het land populair. Merken als Beckers, Mora en Van Geloven vinden hun origine in de slagerijen van Noord-Brabant en Limburg.

Bij kroketten gaat het voornamelijk over vleeskroketten. Variaties met kip, vis en groente zijn de laatste jaren aan een opmars bezig, maar de vleeskroket is nog altijd dominant.

 
 
Lees ook
Kalfsvleescroquet met ­gebroken lavasblad

Kalfsvleescroquet met ­gebroken lavasblad

Voor de titel bekendste snack van Nederland staat de kroket al vele jaren in de top. Paul van Trigt deelt zijn recept Kalfsvleescroquet met ­gebroken lavasblad.

Foie Royale introduceert ganzenlever kroketten

Foie Royale introduceert ganzenlever kroketten

Foie Royale introduceert een ganzenleverkroket met truffel op de Nederlandse en Belgische markt. De kroket wordt verkocht bij verschillende groothandels. De ganzen en eenden van Foie Royale hebben volgens het merk een beter leven gehad en zijn niet volgestopt. De gezonde rode levers vormen de basis van de productlijn van Foie Royale. Deze gezonde...

Vocking brengt culinaire bitterbal en kroket op de markt

Vocking brengt culinaire bitterbal en kroket op de markt

Het Utrechtse familiebedrijf Vocking brengt een eigen culinaire bitterbal en kroket op de markt. De worstenmakerij is vooral bekend van de Vocking leverworst.