
Minder dan een maand na het indienen van het eerste dossier voor gecultiveerd rundvlees in de Europese Unie, dient kweekvleesproducent Mosa Meat nu ook een Novel Food aanvraag in voor Zwitserland. Dit gebeurt met steun van Bell Switzerland.
Kweekvlees
Even als in Europa gaat het hier om het ingrediënt gecultiveerd rundervet. Dit kan worden gemengd met plantaardige ingrediënten om rundvleesproducten zoals hamburgers en gehaktballen te creëren. De indiening valt samen met de succesvolle crowdfundingscampagne die inmiddels meer dan 2,3 miljoen euro heeft opgehaald.
“Duizenden manuren door onze werknemers en analyses door zes onafhankelijke laboratoria zijn in dit dossier gestoken en we hebben er het volste vertrouwen in dat de Zwitserse toezichthouders zullen vaststellen dat ons product de robuuste veiligheidsnormen van hun wetgeving voor nieuwe voedingsmiddelen overtreft”, zegt Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat. "We hebben een revolutionair voedingsmiddel ontwikkeld met ons gecultiveerd vet dat de geweldige smaak van rundvlees ontketent. Deze innovatie heeft het potentieel om plantaardige producten naar een nieuw niveau te tillen met de authentieke ervaring van rundvlees. Door te beginnen met gecultiveerd vet, bereiden we er ons op voor om onze eerste burgers op de markt te brengen, terwijl we trouw blijven aan onze langetermijnvisie. Onze eerste producten combineren gecultiveerde en plantaardige ingrediënten, waarbij we gebruikmaken van onze interne knowhow."
Partner Mosa Meat
Mosa Meat werkt actief samen met een breed scala aan partners: van chefs en retailers tot fabrikanten van plantaardige producten en conventionele vleesbedrijven. Bell Food Group investeerde in 2018 in Mosa Meat en is aanwezig in de Board of Directors. De Zwitserse vleesverwerker en producent van gemaksproducten steunt de aanvraag in Zwitserland.
De aanvragen voor markttoelating in de Europese Unie en Zwitserland zijn een cruciale stap op weg naar de lancering van gecultiveerde producten. Beide processen duren naar verwachting ongeveer achttien maanden. Ze volgen op de recente eerste formele proeverijen van gecultiveerde burgers door Mosa Meat in een gecontroleerde omgeving in Nederland.