Mr. Cricket: Van pluimveehouder naar krekelproducent

Krekelburgers

De broers Folkert en Arie de Jong en hun vader Matthijs hebben de overstap gemaakt van pluimveehouder naar krekelproducent. Tijdens de Horecava is deze week de Mr. Cricket Burger van Albinsecta te proeven. Hiermee hoopt de familie De Jong een ware krekelrevolutie in gang te zetten.

Albinsecta is Europa’s eerste ISO-22000 gecertificeerde insectenverwerking. ‘We hadden een pluimveebedrijf en stonden in 2016 voor de keuze: meer kippen of totaal iets anders gaan doen’, vertellen Folkert en Arie de Jong. Ze besloten voor het laatste te kiezen en zich toe te leggen op een krekelkwekerij en een insectenverwerking.

‘Al onze insecten worden in ons bedrijf verwerkt en als halffabricaat naar Frankrijk, België en Duitsland geëxporteerd’, lichten ze toe. De krekels leven in geconditioneerde ruimtes met een tropisch klimaat. In kunststofbakken hebben ze de beschikking over voer en water en leven ze in kartonnen krekelhotels. De volwassen krekels worden na 36 dagen geoogst. Dit is tevens de natuurlijke levenscyclus van de krekel. De verzamelde krekels worden in de verwerking gewassen via een speciaal ontwikkelde wasband. Daarna worden de krekels geblancheerd en/of gedroogd. Hierna zijn ze klaar om naar de klanten te gaan.

Geen toegankelijk krekelproduct

Wel vond de familie De Jong het heel erg jammer dat er in Nederland eigenlijk nog geen toegankelijk product op basis van krekel bestond. ‘Daarom zijn we zelf in dat gat gesprongen en hebben we de Mr. Cricket Burger ontwikkeld. Deze krekelburger is gemaakt van 20 procent krekels.’ De broers hopen hiermee een ware krekelrevolutie te starten. Dat is volgens hen ook hard nodig.  Door een groeiende wereldpopulatie en een groeiende welvaart is de verwachting dat de vraag naar dierlijke eiwitten vanaf nu tot 2050 tot wel 70 procent toeneemt. Deze vraag is simpelweg niet te vervullen met het huidige systeem, omdat er niet genoeg grond op de wereld is om alle granen te telen, die de dieren zouden kunnen eten. Maar aan de andere kant heeft een mens wel allerlei voedingsstoffen nodig, waardoor het niet verstandig is om helemaal geen vlees meer te eten. Kortom: om op een verantwoorde wijze voor planeet, mens en dier te kunnen produceren, moet er gezocht worden naar het meest duurzame dier van de planeet: de krekel.’

Hoeveel duurzamer is de krekel ten opzichte van ander vlees? ‘Wanneer heel Nederland één keer in de week een krekelburger eet in plaats van een runderburger, dan zou dat zoveel water besparen dat je daar een derde van het IJsselmeer mee kan vullen, net zoveel CO2 besparen als 2,3 miljard kilometer rijden met een personenauto en wordt er een totale ruimte van 821.000 voetbalvelden aan energie bespaard.  Onze productie is namelijk ontzettend duurzaam. Er wordt enkel gebruik gemaakt van zonne-energie en restvoedsel uit de voedingsindustrie.’

[intermezzo: 1]
Lees ook
IKB Kip geaccepteerd door Ketenborging.nl

IKB Kip geaccepteerd door Ketenborging.nl

Ketenborging heeft het kwaliteitsschema voor pluimveevleesproductie IKB Kip geaccepteerd. Hierdoor kan IKB Kip door een externe beoordeling aantonen dat het beheer en het schema op onafhankelijke, betrouwbare en transparante wijze worden uitgevoerd.

ABN AMRO: Consument kiest voor dierenwelzijn bij pluimveeproducten

ABN AMRO: Consument kiest voor dierenwelzijn bij pluimveeproducten

Dierenwelzijn is een belangrijke factor voor Nederlandse en Duitse consumenten in de keuze voor kip en eieren. Ook vinden ze een goede beloning voor boeren belangrijk. Ongeveer 7 op de 10 consumenten is bereid om in dat geval meer te betalen voor pluimveeproducten. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder Nederlandse en Duitse consumenten.

Greenforce lanceert plantaardig vlees in poedervorm

Greenforce lanceert plantaardig vlees in poedervorm

De Duitse startup Greenforce brengt een vleesvervanger in poedervorm op de Nederlandse markt. Deze Easy Mixen bestaan uit plantaardig erwteneiwit waaraan consumtenten water toevoegen om er bijvoorbeeld een burger of gehaktbal van te maken.