Mosa Meat wil binnen vijf jaar kweekvlees op de markt brengen

26 januari 2016 Vleesmagazine

Binnen vijf jaar kweekvlees op de markt brengen, tegen een prijs van €10 tot €20 per kilo. Daarnaar streeft het nieuwe bedrijf Mosa Meat. Dat meldt de NOS.

Iniatiefnemers van het deze maand opgerichte Mosa Meat zijn volgens de NOS onderzoeker Mark Post en voedseldeskundige Peter Verstraate. Het was onderzoeker Post die in 2013 de eerste kweekvleeshamburger presenteerde in Londen. Een panel dat de hamburger van gekweekt vlees testte, vond het product, waarvaan de ontwikkeling meer dan €250.000 kostte, redelijke smaken, ondanks de afwezigheid van vet. Bovendien was de kweekvleeshamburger duur. 'We onderzoeken hoe we het productieproces kunnen opschalen, zodat het goedkoper wordt', citeert de NOS Post. Verder willen de initiatiefnemers de smaak te verbeteren, door vetweefsel aan het product toe te voegen.

Te duur

Verstrate noemt de €10 tot €20 die Mosa Meat voor het product denkt te gaan vragen, te hoog. 'Te duur natuurlijk voor hamburgervlees', aldus de voedseldeskundige tegenover de NOS-verslaggever. 'De voeding van de cellen maakt het voornamelijk duur. Maar je zult zien in de jaren daarna dat de voeding goedkoper wordt, simpelweg omdat er veel meer van geproduceerd gaat worden.'

 

Altijd op de hoogte blijven?