Mondkapjes weer verplicht in winkels

Mondkapje_unsplash

Foto: Mika Baumeister via Unsplash

De coronabesmettingen nemen weer toe en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarom keert de mondkapjesplicht in de publieke binnenruimte terug. Dus ook bij de bakker, slager, viswinkel en slijter. Zowel klanten als medewerkers zijn verplicht om vanaf 6 november een mondkapje te dragen in de winkel.

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. Dit betekent dat ondernemers klanten die geen mondkapje dragen mogen weigeren. Alleen voor klanten die om medische redenen of medische beperkingen geen mondkapje kunnen dragen, mag een uitzondering gemaakt worden.

Face shield

Ook medewerkers moeten een mondkapje dragen. Alleen een afscherming met plexiglas is niet voldoende. Een spatscherm of face shield is volgens de overheid geen alternatief. Wel mag bij de uitvoering van sommige beroepen gekozen worden om een face shield te gebruiken.

Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) schrijft hierover op de website. “In relatie tot veiligheid bij het bedienen van de snijmachine, gehaktmolen of andere machines, kan er gekozen worden om een face shield te dragen. Ook in relatie tot de arbeidsintensiviteit, in relatie tot benauwdheid en verstaanbaar, is een face shield een optie. Jij als werkgever beslist wat er gedragen wordt. Face shields hebben een andere bescherming tegen virusoverdracht dan mondkapjes, hou hier rekening mee.” Volgens KNS moet een ondernemer bij controle door een boa/politieagent kunnen uitleggen waarom medewerkers een face shield dragen in plaats van een mondkapje.

Basismaatregelen

Naast de mondkapjes scherpt de overheid ook andere maatregelen aan. Zo willen ze het coronatoegangsbewijs breder in gaan zetten, en verzoeken iedereen dringend om – indien mogelijk – de helft van de tijd, thuis te werken. En om zich aan de basismaatregelen te houden. Dat wil zeggen blijf thuis bij klachten, laat je testen, hou anderhalve meter afstand en schud geen handen.

Dossiers
Lees ook
Inschrijven Spareribs Trophy 2022

Inschrijven Spareribs Trophy 2022

De Spareribs Trophy, de vakwedstrijd van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) komt er weer aan. De keuring staat gepland voor woensdag 9 maart. Welke slager volgt Tim Janssen, de winnaar van vorig jaar, op?

Nieuwe opzet Week van de Slager in april 2022

Nieuwe opzet Week van de Slager in april 2022

De Week van de Slager krijgt in 2022 een nieuwe opzet. Onder de noemer Festival van de Slager komt er online festivalterrein, waar bezoekers op allerlei manieren het vak kunnen beleven. Want het doel blijft hetzelfde: de promotie van het slagersvak. Naast online activiteiten komen er ook schoolbezoeken en inspiratiestages. De Week van de Slager vindt...

Recept van AVO: Kip nacho

Recept van AVO: Kip nacho

Steeds meer consumenten kiezen voor kwaliteitskip. Voor extra inspiratie delen vier leveranciers van smaakmakers hun favoriete kiprecepten. Vandaag het eerste recept van AVO.