Mondkapjes weer verplicht in winkels

Mondkapje_unsplash

Foto: Mika Baumeister via Unsplash

De coronabesmettingen nemen weer toe en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarom keert de mondkapjesplicht in de publieke binnenruimte terug. Dus ook bij de bakker, slager, viswinkel en slijter. Zowel klanten als medewerkers zijn verplicht om vanaf 6 november een mondkapje te dragen in de winkel.

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. Dit betekent dat ondernemers klanten die geen mondkapje dragen mogen weigeren. Alleen voor klanten die om medische redenen of medische beperkingen geen mondkapje kunnen dragen, mag een uitzondering gemaakt worden.

Face shield

Ook medewerkers moeten een mondkapje dragen. Alleen een afscherming met plexiglas is niet voldoende. Een spatscherm of face shield is volgens de overheid geen alternatief. Wel mag bij de uitvoering van sommige beroepen gekozen worden om een face shield te gebruiken.

Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) schrijft hierover op de website. “In relatie tot veiligheid bij het bedienen van de snijmachine, gehaktmolen of andere machines, kan er gekozen worden om een face shield te dragen. Ook in relatie tot de arbeidsintensiviteit, in relatie tot benauwdheid en verstaanbaar, is een face shield een optie. Jij als werkgever beslist wat er gedragen wordt. Face shields hebben een andere bescherming tegen virusoverdracht dan mondkapjes, hou hier rekening mee.” Volgens KNS moet een ondernemer bij controle door een boa/politieagent kunnen uitleggen waarom medewerkers een face shield dragen in plaats van een mondkapje.

Basismaatregelen

Naast de mondkapjes scherpt de overheid ook andere maatregelen aan. Zo willen ze het coronatoegangsbewijs breder in gaan zetten, en verzoeken iedereen dringend om – indien mogelijk – de helft van de tijd, thuis te werken. En om zich aan de basismaatregelen te houden. Dat wil zeggen blijf thuis bij klachten, laat je testen, hou anderhalve meter afstand en schud geen handen.

Dossiers
Lees ook
Vlees in de media - week 32

Vlees in de media - week 32

In Memoriam voor Gerrit Kastelein, een reportage bij varkensboerderij Zonvarken en waar moeten slagers rekening mee houden als de Afrikaanse Varkenspest in Nederland opduikt. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Keurslager genomineerd voor Retailer of the Year

Keurslager genomineerd voor Retailer of the Year

Keurslager is in de categorie Eten en Drinken genomineerd voor Retailer of the Year. In deze categorie neemt Keurslager het op tegen Bakker Bart, Gall & Gall, Mitra Drankenspeciaalzaken en Xenos.

Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Een rood, mals en sappig stuk vlees: het is een van de dingen die barbecueën zo mooi maakt. Dit recept voor côte de boeuf is een echte aanrader. Het wordt uit de ribben van het rund weggesneden. De rib wordt meegesneden waardoor het vlees een randje vet heeft en vol van smaak is. De rug van een koe is minder gespierd en dat geeft het...