MKB ziet lasten afgewenteld op middenbedrijven

78dcf6db-09b9-4120-a2bc-4c08b39d5946-e1562764901953-272x176

De hogere lasten voor de burgers, zoals de btw-verhoging en de hogere energierekening, kunnen niet oneindig door middenbedrijven worden opgevangen. ‘Het geld klotst bij deze ondernemingen niet tegen de plinten’, zeggen voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland en Maxime Verhagen van Bouwend Nederland van de week in de Telegraaf.

Middelgrote bedrijven staan onder druk en de politieke aandacht ontbreekt volledig, stellen de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en Bouwend Nederland onder meer in reactie op een oproep van premier Rutte om de cao-lonen flink te verhogen.

Middenbedrijven krijgen de rekening

‘Wij maken ons grote zorgen over de bemoeienis vanuit de overheid op tal van onderwerpen waar werkgevers en werknemers over gaan. De loonsverhoging is daar een van. De middenbedrijven krijgen de rekening gepresenteerd, omdat het kabinet de koopkrachtplaatjes voor de burger niet waar kan maken’, aldus Vonhof en Verhagen in De Telegraaf van 10 juli.

Vonhof vindt de oproep van Rutte te makkelijk. ‘Rutte kan beter kijken naar de kostenkant van de overheid of ervoor zorgen dat werknemers minder lasten en premies hoeven af te dragen zodat ze onderaan de streep meer overhouden.’

Hardwerkende ondernemers

De werkgeversvoormannen ergeren zich groen en geel aan het dreigement van Rutte om de vennootschapsbelasting niet te verlagen als de lonen niet omhoog gaan. Vonhof: ‘Rutte heeft het over de multinationals, maar bedenkt daarbij kennelijk niet dat het schrappen van de vennootschapsbelasting mijn achterban raakt. Daar klotst het geld niet tegen de plinten en worden geen topinkomens of bonussen verdiend. Het gaat om hardwerkende ondernemers, waaronder veel familiebedrijven en directeur-grootaandeelhouders, die het geld gebruiken voor de continuïteit van de onderneming. Bovendien bouwen zij een buffer op voor economisch mindere tijden.’

Lees ook
Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het derde kwartaal nadert. Ondernemers hebben tot 31 oktober de tijd om dit te doen. Volgens de Belastingdienst hebben bijna vier op de tien startende en kleine ondernemers een herinnering nodig om dit tijdig te doen. Daarom geeft de Belastingdienst vijf tips voor een goede en efficiënte aangifte.

Belastingdienst helpt ondernemers bij administratie

Belastingdienst helpt ondernemers bij administratie

Ondernemers kunnen hun belastingszaken op drie manieren regelen. Via administratiesoftware, via een fiscaal dienstverlener of via de website van de Belastingdienst. Maar welke manier past bij welke ondernemer? De Belastingdienst geeft advies.