Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

16 maart 2023 Redactie Food

Op 21 maart vanaf 9:00 uur opent de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Tot en met 2 oktober kunnen mkb-ondernemers deze tijdelijke steunmaatregel aanvragen.

De energiekosten rezen het afgelopen jaar de pan uit. Daarom kwam de overheid met de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) om ondernemers uit het mkb te steunen. Deze tijdelijke steunmaatregel is gericht op ondernemers waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de omzet, zoals bakkers, slagers en kleine brouwers.

TEK-regeling aanvragen

Vanaf 21 maart om 9:00 uur tot en met 2 oktober 17:00 uur kunnen ondernemers uit het mkb deze regeling aanvragen. De aanvraag kan nu al online voorbereid worden.

Mkb-ondernemers die in aanmerking willen komen voor de regeling moeten aan een aantal eisen voldoen. De regeling is voor mkb-bedrijven met maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro; het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; de energiekosten vormen minimaal 7 procent van de omzet; de onderneming heeft een zakelijk energiecontract en het gaat hierbij niet om een vast contract waarin lagere leveringstarieven zijn afgesproken dan de drempelprijs (€ 0,35 per kWh voor elektriciteit en € 1,19 per m3 voor gas).

Berekening energiekosten

Voor de TEK wordt in drie stappen berekent of een ondernemer aan die 7 procent voldoet.

  • RVO gebruikt een schatting van het jaarverbruik van de netbeheerder: het standaardjaarverbruik (SJV) in m3 gas en de standaardjaarafname (SJA) in kWh elektriciteit.
  • RVO rekent met een gemiddelde prijs van energie, de zogeheten modelprijs (van het 4e kwartaal van) 2022. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze vastgesteld op € 2,41 per m3 gas en € 0,59 per kWh elektriciteit.
  • Aan de hand van de omzetgegevens over het jaar 2022 uit de aangiften omzetbelasting stelt RVO vast of de energiekosten minimaal 7 procent van de omzet zijn.

Ga naar de website van RVO voor meer informatie en om de aanvraag voor te bereiden.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?