MKB-Nederland wil aparte status voor kleine bedrijven

attachment-008_food-image-VLS11178I08

Voor kleine bedrijven zouden andere regels moeten gelden dan voor grotere ondernemingen. Daarvoor pleit voorzitter Michaël van Straalen van ondernemersorganisatie MKB-Nederland. Hij wil dat ondernemers worden verlost van regels die voor hen ‘niet werkbaar’ zijn.

Vooral op het gebied van arbeidsrecht is een aparte status voor kleine bedrijven gewenst, aldus de belangenbehartiger. ‘Het huidige systeem weerhoudt hen ervan mensen in dienst te nemen.’ Van Straalen vindt dat er in het ontslagstelsel te veel ingewikkelde procedures zitten. Het bieden van een aparte behandeling zou volgens hem goed zijn voor de economie, omdat de ondernemers dan meer lucht krijgen.

Bedrijven tot 25 medewerkers

De ondernemersvoorman roept de politiek op om de uitzonderingspositie in het volgende regeerakkoord mee te nemen. Deze zou dan moeten gelden voor bedrijven tot 25 medewerkers. Van mogelijke bezwaren wil Van Straalen niets weten: ‘Laten we nu eens niet direct roepen wat niet kan of ingewikkeld is. Iedereen heeft sympathie voor het mkb, maar de kleine ondernemer is de pakezel van onze tijd’, zo zei hij.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Eenzijdige wijziging arbeidsvoorwaarden

Eenzijdige wijziging arbeidsvoorwaarden

Een recente uitspraak van de Hoge Raad biedt werkgevers meer ruimte voor een eenzijdige collectieve wijziging van de arbeidsvoorwaarden.

Drempel voor TEK-regeling gaat omlaag

Drempel voor TEK-regeling gaat omlaag

Het kabinet verlaagt de drempel voor mkb-bedrijven om in aanmerking te komen voor energiecompensatie. De hoogte van de energiekosten moet nu minimaal overeenkomen met 7% van de omzet. Voorheen was dit 12,5%, wat voor de meeste mkb-bedrijven geen haalbare drempel was.

Kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor investeringen in het mkb

Kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor investeringen in het mkb

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet een pakket maatregelen aan voor ondersteuning van het mkb. De inhoud van dit pakket werd 3 november naar buiten gebracht. Tot en met 2027 trekt het kabinet jaarlijks 500 miljoen euro uit voor investeringen in het mkb.