
NIEUWS | In de vleessector zijn er regelmatig discussies met leveranciers van kruiden, specerijen en andere ingrediënten over het aanleveren van Veiligheidsinformatiebladen (VIB’s), ook wel bekend als Safety Data Sheets (SDS). Gaat de voorbeeldbrief uit de Arbocatalogus helpen om misverstanden te voorkomen?
VIB-documenten zijn van groot belang voor bedrijven, omdat ze informatie bevatten over mogelijke risico’s van gevaarlijke stoffen en de te nemen veiligheidsmaatregelen. Bedrijven gebruiken de informatie onder meer voor hun registratie van gevaarlijke stoffen en het uitvoeren van blootstellingsbeoordelingen.
Het misverstand
Sommige leveranciers gaan ervan uit dat ze voor levensmiddelen geen VIB hoeven te verstrekken. Dat is een hardnekkig misverstand. De uitzondering op deze verplichting geldt alleen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, zoals geregeld in het Europese ADR-verdrag. Voor het gebruik en de opslag van levensmiddelen binnen bedrijven blijft de verplichting gewoon van kracht. Als een product één of meer gevaarlijke stoffen bevat, en bijvoorbeeld een gevaarsymbool op het etiket vereist is, moet er ook een Veiligheidsinformatieblad worden meegeleverd.
Voorbeeldbrief
Om bedrijven te helpen het gesprek hierover aan te gaan met hun leveranciers, is er in de Arbocatalogus een voorbeeldbrief opgenomen die zij kunnen gebruiken. De brief luidt:
Geachte leverancier,
Als brancheorganisaties voor bedrijven in de sectoren Vlees en Vleeswaren vragen we uw aandacht voor het zogeheten Veiligheidsinformatieblad, ook bekend onder de Engelse term: SDS. Bedrijven in onze sectoren hebben die bladen nodig voor hun registratie van gevaarlijke stoffen en voor hun blootstellingsbeoordelingen. Het is aan leveranciers om een Veiligheidsinformatieblad op te stellen en te verstrekken.
Als op het etiket van een product een gevaarsymbool moet zijn aangebracht, is ook een Veiligheidsinformatieblad nodig. Soms is daar een misverstand over en wordt gesteld dat leveranciers van levensmiddelen de Veiligheidsinformatiebladen niet hoeven te verstrekken aan hun klanten. We wijzen er op dat deze uitzondering alleen geldt voor het vervoer van deze producten, zoals geregeld in het ADR. Voor het gebruik en opslag van levensmiddelen in de bedrijven geldt deze uitzondering niet en is per product met één of meer gevaarlijke stoffen een Veiligheidsinformatieblad nodig.
We verzoeken u om, voor zover u dat nog niet gedaan heeft, voor de producten waarvoor dat vereist is Veiligheidsinformatiebladen op te stellen en te verstrekken aan uw afnemers in onze sectoren.
Op deze webpagina van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn de vereisten voor een Veiligheidsinformatieblad te zien en vind je de VIB-check.