Misstanden in slachthuis Tielt

27 maart 2017

De vergunning van het Vlaamse slachthuis Tielt is ingetrokken nadat Animal Rights met videobeelden wrede misstanden blootlegde. De beelden brachten een enorme schok teweeg in België en Nederland. Ze toonden onder meer hoe transporteurs en medewerkers varkens schoppen en slaan bij aankomst in het slachthuis. Inmiddels zijn in Nederland en België 130.000 handtekeningen opgehaald om het slachthuis definitief te sluiten.

Nederlandse Keur- en Kwaliteitsslagers

Volgens Animal Rights leverde het Vlaamse abattoir vlees aan verschillende Nederlandse Keur- en Kwaliteitsslagers. Joep Klaver, directeur van de Vereniging van Keurslagers, zegt het exacte aantal Keurslagers op dit moment niet te kunnen vertellen. "Wij doen geen enkele inkoop voor onze leden, zij doen het allemaal zelf", aldus Klaver. Volgens Klaver 'verzieken' dergelijke misstanden bij slachterijen het voor ambachtelijke slagers die een bewuste keuze maken voor een duurzaam soort vlees.

Albert Hein

Albert Hein heeft bekend gemaakt dat zij geen vlees uit dit slachthuis hebben verkocht. Delhaize, wat ook deel uitmaakt van Ahold, was wel een belangrijke afnemer. De Belgische keten heeft de samenwerking met het varkensslachthuis stopgezet.

Varkenshouders

Ook varkenshouders kijken met afschuw naar de misstanden in Tielt. "Onze varkenshouders zijn er, zonder uitzondering, misselijk en doodziek van. Zij schamen zich tot op het bot’, zeggen Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Actieplan

Slachthuis Tielt is inmiddels met een actieplan gekomen. Er komen camera’s in het slachthuis te hangen waarmee de overheid permanent toezicht kan houden. Ook wordt er een voltijds functionaris aangesteld die toekijkt op het dierenwelzijn. Twee medewerkers van het bedrijf zijn geschorst tot het onderzoek naar hun vermoedelijke daden afgerond is. Drie personen zijn ontslagen.

Debra Group

Directeur Thomas De Roover-De Brauwer van Debra Group, waar Tielt onderdeel van is, zegt geschokt te zijn, maar geeft aan dat het om geïsoleerde incidenten gaat. Ze willen een kans om de gemaakte fouten recht te zetten. "Op dit moment wordt het slachthuis gegijzeld door een stemmingmakerij en liggen er 350 directe jobs en nog veel meer indirect mensenleed in de weegschaal", aldus de directeur in een persbericht.

Dierenwelzijn

De Vlaamse minister van dierenwelzijn Ben Weyts zegt dat het slachthuis onmogelijk morgen al kan openen. Weyts zegt dat nog niet bewezen is dat het bedrijf alle regels inzake dierenwelzijn respecteert. Voorlopig mogen er geen dieren geslacht worden in het Tieltse slachthuis.

Altijd op de hoogte blijven?