Minister Schouten onderzoekt coronabesmettingen bij varkens

Minister Carola Schouten wil onderzoeken of er sprake is van coronabesmetting in varkenshouderijen.

Minister Carola Schouten van landbouw kondigt aan dat er een onderzoek is begonnen naar de mogelijke verspreiding van het coronavirus in varkenshouderijen.

Dit kondigde de minister woensdagmiddag 10 juni aan tijdens een debat over de coronabesmettingen in nertsenbedrijven, zo meldt Omroep Brabant. De minister wil naar eigen zeggen ‘het zekere voor het onzeker nemen’. Er is namelijk geen directe aanleiding om aan te nemen dat het coronavirus door varkens kan worden verspreid.

Resultaat onderzoek duurt even

Volgens de minister gaat het nog een tijd duren voordat de resultaten van het onderzoek bekend worden. Er is volgens Schouten op dit moment nog geen bewijs gevonden voor verspreiding van het coronavirus door verwilderde katten of boederijkatten. Het onderzoek naar varkenshouderijen is een voorzorgsmaatregel om zeker te zijn dat het virus niet van varkens op mensen overgedragen kan worden.

Nertsenhouderijen

Woensdag debatteerde minister Schouten met de Tweede Kamer over het ruimen van met corona besmette nertsenhouderijen. Volgens Schouten is het nodig om de besmette bedrijven leeg te halen om te voorkomen dat er een reservoir aan virussen ontstaat bij nertsen. Daardoor zouden ook mensen ziek kunnen worden volgens de minister.

Bron: VMT

 
Lees ook
Minister Staghouwer: Livar-varkens mooi voorbeeld regionale, korte ketens

Minister Staghouwer: Livar-varkens mooi voorbeeld regionale, korte ketens

Vleesbedrijf Livar was donderdag 12 mei het decor voor de viering van het vijfjarig bestaan van de Smart Food Alliance. Minister Staghouwer van LNV bezocht Abdij Lilbosch, waar de varkens van Livar opgroeien. Hij noemde Livar een goed voorbeeld van een bedrijf met regionale, korte ketens.

Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers in de supermarkt nam de afgelopen vijf jaar af. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark naar de prijsontwikkelingen van de zes grote Nederlandse supermarkten. De supermarktonderzoeker deed het onderzoek in opdracht van ProVeg Nederland.

Zonvarken - Circulair geproduceerd varkensvlees uit een frisse stal

Zonvarken - Circulair geproduceerd varkensvlees uit een frisse stal

Coöperatie Zonvarken wil op circulaire wijze varkensvlees produceren, diervriendelijk en op een manier die voor de boer én zijn omgeving aangenaam is. Op het eerste bedrijf in het Gelderse De Heurne is te zien hoe de varkens hebben geleerd buiten hun behoefte te doen en de biggen in het stro dartelen.