Beeld: GR Stocks via Unsplash
In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen (zoals vleeswaren, chips en frisdrank) is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.
Sinds 2014 volgt het RIVM elke twee jaar de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen middels de Herformuleringsmonitor. Dit is onderdeel van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP), dat van 2014 tot en met 2020 liep. Dit akkoord, ondertekend door o.a. Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), had als doel de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) te verminderen in producten, zodat er een gezonder productaanbod ontstaat.
Met name in voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt vanuit het AVP zijn de lagere hoeveelheden zichtbaar. Wat betreft zout is het verschil vooral merkbaar in sommige bewerkte vleesproducten (knakworst, filet american) en in currysaus, naturel chips en peulvruchten in blik. Het aandeel verzadigd vet is het duidelijkst gedaald in vleeswaren (gebraden gehakt, leverworst) en qua suikers zie je de grootste afnames in (fris)dranken.
Van alle AVP-producten bevatte in 2020 gemiddeld 72 % een hoeveelheid zout die op of onder het afgesproken maximum ligt. Voor verzadigd vet was dit percentage 86 % en voor suiker 71 %.
Het AVP krijgt een vervolg in een nieuwe aanpak voor een breder productassortiment. Deze aanpak is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord.
Bron: RIVM