Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week

verspillingsvrije week

Van 7 tot en met 13 september 2021 is het tijd voor de derde editie van de Verspillingsvrije Week. Organisator Samen Tegen Voedselverspilling inspireert deze week Nederlanders om thuis minder voedsel te verspillen. Meer dan 60 bedrijven en organisaties, van gemeente tot supermarkt, hebben zich hiervoor aangemeld. 

Volgens Samen Tegen Voedselverspilling levert Verspillingsvrije Week een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel als Nederlanders tijdens deze week niets verspillen. Directeur Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “De meeste Nederlanders zijn gemotiveerd om thuis minder voedsel te verspillen. Toch lukt dat nog niet altijd. In de Verspillingsvrije Week geven we tips en tricks om thuis meer verspillingsvrij te worden.”

Verspillingsvrije Week 2021

Tijdens de Verspillingsvrije Week deelt Samen Tegen Voedselverspilling zeven dagen lang tips en inspiratie om thuis minder te verspillen. Dit gebeurt via nieuwsbrieven, sociale media en website. Producten waar thuis de meeste winst op valt te behalen, namelijk brood, zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees, krijgen de hoofdrol.

Daarnaast organiseren bedrijven, gemeentes en maatschappelijke organisaties verschillende activiteiten: van kookworkshops en het verspreiden van praktische tools, tot tips in magazines en weekfolders. Ook Basisscholen doen mee met de Smaakmissie Voedselverspilling en de eerste HBO Challenge Voedselverspilling gaat van start.

Voedselverspilling

Een campagne rondom de positieve, verspillingsvrije norm is onmisbaar in de aanpak voor jaarlijks 1 miljard kilo minder voedselverspilling in Nederland. Door de krachten te bundelen, werkt Samen Tegen Voedselverspilling toe naar 50% minder voedselverspilling in 2030. Timmermans: “Alleen samen is duurzame gedragsverandering haalbaar. Geweldig dat al zoveel partners enthousiast zijn. Aanmelden kan nog steeds! Graag zelfs, want hoe meer partijen meedoen, hoe groter de impact van de Verspillingsvrije Week.”

Feiten en cijfers

Volgens onderzoek van het Voedingscentrum (2019) verspillen consumenten jaarlijks 34 kilo vast voedsel per persoon. Daarnaast verdwijnt 46 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. De meeste winst is te behalen bij brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen (samen 22 kilo). Vlees valt net buiten de top 5, maar hierbij is het extra belangrijk om verspilling te voorkomen, omdat de productie ervan een grote klimaat-impact heeft.

Dossiers
Lees ook
Finale Food Waste Challenge op de Horecava

Finale Food Waste Challenge op de Horecava

De finale van de Food Waste Challenge vindt op maandag 13 januari plaats op de Horecava. De Food Waste Challenge is de eerste grootschalige campagne in de horecasector om voedselverspilling drastisch te verminderen. Tijdens de finale worden de resultaten van de challenge bekendgemaakt, uitgedrukt in de bespaarde euro’s, gerealiseerde CO2-reductie en...

Brasserie 2050 strijkt neer op Horecava

Brasserie 2050 strijkt neer op Horecava

Brasserie 2050 van de Rabobank strijkt van 13 tot en met 16 januari 2020 voor het eerst neer tijdens de Horecava in de RAI Amsterdam. In het prijswinnende pop-up restaurant van de toekomst besteedt Rabobank aandacht aan voedseltransitievraagstukken en duurzame oplossingen.Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild, waarbij de horecasector...

Vers & Vrij pakt voedselverspilling Den Haag aan

Vers & Vrij pakt voedselverspilling Den Haag aan

Stichting Vers & Vrij geeft op 16 oktober, op World Food Day, in Den Haag het startsein voor  ‘Vers & Vrij’.  Het project moet armoede en voedselverspilling tegengaan. Stichting Vers & Vrij ondersteunt huishoudens die – al dan niet tijdelijk – in zwaar weer zitten met een dagelijkse maaltijd, die wordt aangeboden door horecagelegenheden, scholen...