'Minder vlees eten is niet nodig

attachment-001_food-image-VLS4974I01

WAGENINGEN – Minder vlees eten om de voedselprijzen in te dammen, is niet nodig. Dat zegt landbouweconoom Niek Koning van de Wageningen Universiteit.

WAGENINGEN – Minder vlees eten om de voedselprijzen in te dammen, is niet nodig. Dat zegt landbouweconoom Niek Koning van de Wageningen Universiteit.

Volgens hem zijn de huidige tekorten aan graan vooral te wijten aan de afgelopen droogte in Australië en het feit dat een derde van de graanoogst in de VS wordt gebruikt voor de productie van biobrandstoffen.

Tijdelijk

‘De stijging van de voedselprijzen is tijdelijk’, zegt Koning in dagblad De Pers. ‘Het gaat om kleine tekorten die tot grote prijsstijgingen leiden, omdat mensen nu eenmaal niet zonder eten kunnen. In het verleden hadden we buffervoorraden om een terugval in de productie op te vangen. Die zijn afgeschaft omdat we geloofden in een internationale vrije markt. Daar plukken we nu de zure vruchten van.’

Ruimte

De markt zal het tekort de komende jaren weer oplossen, verwacht Koning. ‘Hoge prijzen maken het aantrekkelijk nieuwe landbouwgrond aan te leggen, op de savannes in Brazilië, in de regenwouden. Er is nog ruimte genoeg. Dan zullen de prijzen weer zakken.’

Wel zal de wereldbevolking op de langere termijn zijn vleesconsumptie moeten matigen, vindt Koning. ‘Als het inkomen stijgt, gaan mensen meer vlees eten. Koeien, varkens en kippen moeten ook eten. Voor een stuk biefstuk, dat evenveel calorieën bevat als een brood, is tien keer zoveel graan nodig.’

Rundvlees uit Argentinië, Australië en Mongolië mag overigens wel weer: ‘Die landen bestaan voor een groot deel uit karig grasland waar je niet veel anders kunt dan koeien neerzetten. Dát rundvlees is heel efficiënt aldus Koning.

Lees ook:

Consument bezorgd over prijs eten (17 april 2008)

EU produceert 47 miljoen ton vlees (14 april 2008)

Minister: 'Eet minder vlees' (13 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over minder vlees

We hebben weer een nieuwe stelling!

'Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld'.

Stem hier

Meer over
Lees ook
Jongeren eten wekelijks buiten de deur

Jongeren eten wekelijks buiten de deur

Jongeren eten het vaakst buiten de deur, maar geven daar per keer wel het minste aan uit.Dat blijkt uit onderzoek dat FoodService Instituut Nederland (FSIN) eind vorig jaar heeft laten doen. Van de generatie tussen de 18 en 36 jaar eet 29 procent minstens een keer per week buiten de deur. Het is daarmee de groep die het vaakst in bijvoorbeeld een restaurant...

Rabobank: Biologisch groeit harder dan markt

Rabobank: Biologisch groeit harder dan markt

De omzet in biologische voeding zal de komende tien jaar met gemiddeld 7 procent per jaar groeien.Die voorspelling doet de Rabobank in haar rapport “Organic Is Good for You”. Daarmee zal biologische voeding de komende jaren naar verwachting ongeveer drie tot vier keer zo snel groeien als de gehele voedingsmarkt. Rond 2025 zal het marktaandeel van biologisch...

Amersfoortse foodhall Amicitia na half jaar failliet

Amersfoortse foodhall Amicitia na half jaar failliet

De initiatiefnemer van Amicitia Food Village, de indoor foodmarket in de Amersfoortse koopgoot, heeft een half jaar na opening al faillissement aangevraagd.Eind juni werd het bedrijf door de rechtbank Utrecht failliet verklaard. Ondanks het faillissement is Amicitia nog wel open. Conflict met aannemer ‘Er was een conflict met de aannemer over een bedrag...