Minder steun verbod onverdoofd ritueel slachten

13 augustus 2012 Edwin Rensen

DEN HAAG - Het verzet groeit bij de achterban van partijen die het initiatiefwetsvoorstel steunen van de Partij voor de Dieren (PvdD) voor een verbod op de onbedwelmde slacht.

DEN HAAG - Het verzet groeit bij de achterban van partijen die het initiatiefwetsvoorstel steunen van de Partij voor de Dieren (PvdD) voor een verbod op de onbedwelmde slacht.

Dat meldt de Volkskrant vandaag. Dinsdag keerde ook de VVD-fractie van de Provinciale Staten Noord-Holland zich tegen het wetsvoorstel. Die fractie wil dat de politiek zich eerst richt op de misstanden in de industriële slacht. Daar wordt volgens de fractie veel meer leed veroorzaakt dan tijdens het slachtproces in de rituele slacht. De PvdD wil een verbod, omdat de rituele slacht de dieren extra pijn zou bezorgen.

Eerder al verzetten VVD-prominent Frits Bolkestein en de liberale senator Eduard Asscher zich tegen het verbod. Zij willen de aloude traditie van vooral het kosjere slachten in Nederland beschermen. De VVD-fractie in Amsterdam is verdeeld, evenals die van de PvdA in de hoofdstad en in tal van andere steden. Eind mei sprak het ledencongres van D66 zich uit tegen het verbod. Bij de achterban van GroenLinks rommelt het.

De Tweede Kamerfracties van VVD, PvdA en D66 schaarden zich dit voorjaar achter de PvdD.  Met ook de steun van SP, PVV en GroenLinks is er een ruime Kamermeerderheid voor het wetsvoorstel. Op 16 juni houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de rituele slacht.

Lees ook:
PvdA erkent fout bij besluit rituele slacht (11 juni 2011)
Koosjer moet 'Ekoosjer' worden (1 juni 2011)
D66: geen verbod onverdoofd ritueel slachten (30 mei 2011)
Ruim helft Nederlanders wil invoerverbod ritueel vlees (18 april 2011)
Dreiging blanco stem om rituele slacht (15 april 2011)
Regering: onverdoofd slachten betekent extra leed (13 april 2011)
Bezorgdheid over verbod rituele slacht - film - (13 april 2011)
'Ritueel geslacht dier voelt pijn' (13 april 2011)
Opperrabijnen doen oproep aan Nederlandse politiek - radiofragment (12 april 2011)
CDA wil hoorzitting over ritueel slachten (12 april 2011)
Joodse Gemeente vraagt politiek om behoud ritueel slachten (11 april 2011)
'Einde onverdoofd ritueel slachten' (7 april 2011)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over ritueel slachten 

 

Altijd op de hoogte blijven?