Minder slagers, meer boerderijwinkels

attachment-001_rb-image-1728081

Het aantal winkels in de foodsector daalt de laatste jaren sterk, vooral door door een daling van het aantal foodspeciaalzaken. Zo daalde het aantal bakkers, slagers, slijterijen en groenteboeren in de laatste twee jaar met meer dan 600 verkooppunten. Toch is het niet louter kommer en kwel.

Het aantal ambachtelijke bakkers en slagers daalde het sterkst. Boerderijwinkels, patisserieën, supermarkten met buitenlands assortiment, koffie/thee speciaalzaken en avondwinkels ontsprongen de dans en wisten de laatste twee jaar in totaal bijna 200 vestigingspunten toe te voegen.

Het aantal bakkers nam in de laatste 2 jaar af met 5% tot 4.010 verkooppunten. Ook het aantal slagers (-8% tot 2.422), groenteboeren en zuivel-, kaas- en notenspeciaalzaken daalde flink. Daarentegen steeg het aantal boerderijwinkels, patisserieën, supermarkten met buitenlands assortiment, koffie / thee speciaalzaken en avondwinkels.

Naast een afname van het aantal foodspeciaalzaken is sinds 2008 ook de omzet gedaald. Sinds de recessie in 2008 kozen meer consumenten ervoor om inkopen bij reguliere supermarkten te doen in plaats van bij de doorgaans duurdere speciaalzaken. Sinds 2014 begint de omzet van foodspeciaalzaken weer aan te trekken en werd een omzetgroei van 1,5% ten opzichte van het jaar ervoor gerealiseerd. Een belangrijke ommekeer die versterkt wordt door concepten als de markthal in Rotterdam, waar speciaalzaken bijeengebracht worden om de toenemende behoefte aan authenticiteit en ambachtelijkheid te bedienen. (Bron: FoodserviceXS Magazine)

Lees ook
Gouden handen

Gouden handen

De handen van de slager zijn al zo lang als het ambacht bestaat gegeseld door de kou, vermoeid door het mes en stram en stijf. Slagershanden zijn als een eeuwenoud cliché. Hoewel deze gouden handen in tegenwoordige tijden worden geholpen, en soms zelfs vervangen, door glimmende, roestvrije apparaten.

Koos van Essen volgt Ad Bergwerff op als voorzitter KNS

Koos van Essen volgt Ad Bergwerff op als voorzitter KNS

Toen hij zitting nam in het bestuur van branchevereniging KNS (Koninklijke Nederlandse Slagers), had hij al de ambitie om op termijn voorzitter te worden. Koos van Essen windt er geen doekjes om. Als hij zich ergens voor inzet, dan graag aan het roer.

Spareribs - Smokey, sweet & hot

Spareribs - Smokey, sweet & hot

Zoveel hoofden, zoveel zinnen: het spreekwoord lijkt speciaal voor spareribs bedacht. Eind jaren 80 begin jaren 90, toen de spareribs in opmars kwamen, hadden we nog weinig oog voor de varkensribben. Ik hoor de oude generatie slagers nog mopperen: ‘dat wordt toch niks’. Ik denk dat u vandaag de dag meer spareribs verkoopt dan hamlappen, rib-/haaskarbonade...