Minder kalveren en varkens geslacht vanwege coronavirus

shutterstock_1165733992-A1200x800-560x373

Slachthuizen verwerkten het afgelopen kwartaal minder kalveren en varkens vanwege de uitbraak van het coronavirus. Meerdere slachterijen hadden te maken met uitbraken onder het personeel. Bovendien daalde de vraag naar vlees in binnen- en buitenland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volgens het ANP.

In het tweede kwartaal van dit jaar werden 59.000 kalveren geslacht, 14 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Veehouders stuurden ruim 400.000 varkens naar de slacht. Dat waren er 11 procent minder dan een jaar eerder. De onderzoekers zagen ook een daling als ze rekening hielden met seizoensinvloeden en maandelijkse verschillen in werkdagen. Het aantal slachtingen leek in juni weer te stabiliseren.

shutterstock_1043405857-A1200x800-300x200-300x200 Minder vraag

Half maart besloot de regering om de horeca te sluiten om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor was er plots minder vraag naar varkens- en kalfsvlees. Ook de export viel terug vanwege de pandemie. In mei en juni moesten verschillende slachthuizen sluiten, de capaciteit terugschroeven of dieren op andere locaties slachten omdat het coronavirus rondwaarde onder het personeel. Dat raakte met name de varkensslachterijen.

Meer geiten

Boeren brachten juist meer geiten naar de slacht door de virusuitbraak. Jonge geitenbokken blijven normaal gesproken zo’n anderhalve maand bij de boer en gaan daarna naar de slacht om klaar te worden gemaakt voor de menselijke consumptie. Omdat de vraag naar geitenvlees door de coronamaatregelen wegviel, maakten veel geitenhouders de keus de bokjes veel vroeger naar de slacht te sturen en te laten verwerken tot dierenvoer.

 
Lees ook
Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Vanwege de oplopende coronacijfers vond er vrijdag 26 november opnieuw een persconferentie plaats waar het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde. Er is gekozen voor een zogenaamde avondlockdown. Wat betekent dit voor de bakker, slager, visspecialist en slijter?

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Vanwege de oplopende coronacijfers kondigde het kabinet vrijdagavond 12 november nieuwe maatregelen af die de dag erna direct in gingen. Het doel is om het aantal besmettingen "met een harde klap" omlaag te brengen. Dit zijn de meest relevante regels voor de slager, bakker, vishandel en slijter.

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

De coronacijfers lopen op en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vanavond om 19.00 uur kondigt het kabinet nieuwe maatregelen aan in een persconferentie. Het zou gaan om een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dat meldt NOS.