Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Boodschappen_Unsplash

Foto: Unsplash

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In oktober was de inflatie 16,8 procent. Dit betekent een daling van 5,6 procentpunt in november. De voornaamste oorzaak is volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS de daling van de energieprijs, waaronder brandstof. In oktober lag de energieprijs 100 procent boven de prijs in 2021, in november was dat 40 procent. “Dat is nog steeds enorm, net zoals een inflatie van 11,2 procent. Maar wel anders dan de afgelopen maanden”, zegt Van Mulligen tegen Nu.nl.

Prijzen voeding

De daling van de energiekosten betekent niet dat consumenten ook minder betalen voor de dagelijkse boodschappen. “De prijsstijging van voeding, alcohol en tabak ligt met 12,5 procent nu juist boven het totale inflatiecijfer”, aldus Mulligen.

Omzet oktober

In oktober behaalden de winkels in voedings- en genotmiddelen volgens cijfers van het CBS 7,8 procent meer omzet in oktober 2021. Maar het verkoopvolume lag 3,2 procent lager dan het voorgaande jaar. De omzet van de supermarkten lag 8,8 procent hoger, die van de speciaalzaken was 0,7 procent hoger.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek / Nu.nl

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
ING signaleert tweedeling binnen de industriële sector

ING signaleert tweedeling binnen de industriële sector

Gert Jan Braam, Sector specialist Industry van ING Sector Banking signaleert een al langer dalende trend in de productie van de Nederlandse industrie en een tweedeling binnen de sector.

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

Niels Visschedijk (22) wist al jong dat hij slager wilde worden. Hij rondde de opleidingen van SVO af, werkte bij verschillende slagerijen en is nu terug bij de slagerij van zijn ouders, Slagerij Jan Visschedijk. Onlangs won hij de Ad Bergwerffprijs voor zijn unieke Hy-dro-worst.

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Tijdens het jaarevent van Uw Slager en Het Worstmakersgilde op 23 januari won Slagerij Pinckaers uit Eijsden zich zowel de titel Beste Worstmaker als Traiteur van het jaar 2023.