Miljoeneninvestering voor Nederlandse ‘cell-based meat’-start-up

Meatable ontvangt een investering van $3,5 miljoen (ruim €3 miljoen) voor het oplossen van schaalbaarheidsproblemen van de ‘cell-based meat’-industrie. De Nederlandse start-up bezit een patent waarmee met één cel 100 procent echt vlees kan worden geproduceerd, zonder dat daarvoor dieren hoeven te worden gefokt en geslacht.

'100 procent echt lekker vlees produceren met een minimale impact op mens, milieu en dier', dat is de missie van Meatable. De Nederlandse start-up, opgericht in samenwerking met wetenschappers van University of Cambridge en Stanford University, is in het bezit van een patent waarmee met één cel 100 procent echt vlees – met zowel spier- als vetcellen – kan worden geproduceerd, zonder dat daarvoor dieren gefokt en geslacht hoeven te worden. Dankzij een investering van $3,5 miljoen (ruim €3 miljoen) kan Meatable het team uitbreiden en de productontwikkeling van het slachtvrije vlees versnellen.

Miljoenen dieren

Meatable is in staat om één cel van een koe, kip of varken te nemen en hier dierlijk spier- en vetweefsel mee te ontwikkelen, waarvan vlees wordt gemaakt. Dit in tegenstelling tot andere ‘cell-based meat’-start-ups, waar steeds opnieuw cellen uit het dier gehaald moeten worden. 'Dat één cel per diersoort de basis is van Meatables-vlees, betekent dat er wereldwijd miljoenen dieren minder hoeven te worden geslacht en er toch voldoende schoon en gezond vlees voor consumptie is', aldus de start-up.

Duurzaam en schaalbaar

Meatable is met zijn nieuwe technologie in staat om in slechts drie weken een hamburger te maken. 'Hierdoor is het de meest duurzame en schaalbare manier om de wereldbevolking van vlees te voorzien. Ter vergelijking: het produceren van gangbaar vlees duurt drie jaar. Daar komt bij dat de manier waarop Meatable vlees produceert, ook beter is voor het milieu. Vergeleken met de productiewijze van vlees, vermindert deze methode het water- en grondgebruik en de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent', aldus het bedrijf, dat de ambitie heeft 'binnen nu en drie jaar de eerste, sappige hamburger geproduceerd te hebben'.

Hoge delingssnelheid

In de toekomst is Meatable met deze nieuwe techniek in staat om zowel kippen-, varkens- als rundvlees te maken. Dat betekent volgens de start-up 'dat 90 procent van de wereldwijde vleesconsumptie kan worden opgevangen'. Dr. Mark Kotter, wetenschapper, docent klinische neurologie aan de Universiteit van Cambridge en uitvinder van de gepatenteerde Meatable-technologie, legt uit: 'Samen met het werk van prof. Roger Pedersen van Stanford University, kunnen met de technologie die mijn team heeft ontwikkeld de problemen die komen kijken bij de schaalvergroting van de vleesproductie worden opgevangen. De cellen die we hebben ontwikkeld, hebben een hoge delingssnelheid en kunnen zich ongelimiteerd blijven vermenigvuldigen. Zo kan Meatable straks miljarden identieke cellen produceren, in een korte tijd. Dit zorgt voor echt weefsel dat geen foetaal kalfsserum – het standaard cellulaire medium waarop cellen gewoonlijk voeden – nodig heeft om te groeien. Tot nu toe was dit één van de grootste barrières om op grote schaal slachtvrij vlees te produceren.'

Volledig duurzaam

Meatable-cto Daan Luining voegt hieraan toe: 'Meatable wil op grote schaal vlees produceren. Maar daarnaast vinden wij het minstens zo belangrijk om rekening te houden met het welzijn van de mens, de dieren en het milieu. Onze producten zijn volledig duurzaam. Het slachten van dieren is met onze technologie niet meer nodig. Ons doel is om de voetafdruk van de vleesindustrie te verminderen, de hoeveelheid beschikbaar vlees in de toekomst te vergroten en om te zorgen voor het lekkerste vlees. Hoewel de markt voor ‘cell-based meat’ nog in de kinderschoenen staat, zorgt onze nieuwe manier van produceren voor betaalbare alternatieven voor vlees.'

Markt met veel potentie

Investeerders zijn enthousiast over de toekomst van deze manier van vleesproduceren. Dankzij een gezamenlijke investering van $3,5 miljoen onder leiding van BlueYard Capital, met aanvullende financiering van Atlantic Food Labs, Backed VC en verschillende investeerders, zoals Charles Songhurst en Jörg Mohaupt, wil Meatable zijn team uitbreiden, nieuwe partners aantrekken en de productontwikkeling versnellen.

‘Post-animal economy’

Jason Whitmire, general partner bij BlueYard Capital legt uit: 'We kijken ernaar uit om Meatable te ondersteunen bij zijn missie om vlees van dierlijke cellen te maken en een belangrijke speler te worden in een ‘post-animal economy’. Wij geloven dat de unieke technologie het bedrijf een grote voorsprong geeft bij het oplossen van de problemen die komen kijken bij het op grote schaal produceren van vlees.'

Zakelijk zeer interessant

Meatable-ceo Krijn de Nood: 'Naast het belang voor de samenleving om te zoeken naar nieuwe vormen van vleesproductie, is het zakelijk ook een zeer interessante markt. De wereldwijde vleesmarkt wordt geschat op 1 triljoen dollar en de verwachting is dat dit nog sterk gaat groeien. Zeker als je kijkt naar de opkomende middeninkomens in de Aziatische landen. Ter vergelijking: als je kijkt naar de markt van Airbnb, Uber en Spotify zijn deze samen kleiner dan de wereldwijde vleesmarkt.'

[intermezzo:1]

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Plantaardig vlees blijft nicheproduct in Verenigde Staten

Plantaardig vlees blijft nicheproduct in Verenigde Staten

De hausse rondom plantaardig vlees lijkt voorbij te zijn in de Verenigde Staten. De aandelenkoersen van plantaardige producenten Beyond Meat en Impossible Foods zijn weggezakt en de consumenten haken af. Dat meldt het FD.

Stap voor stap verduurzamen

Stap voor stap verduurzamen

De vakmensen van FoodBase geven informatie over de belangrijkste ontwikkelingen binnen de versbranche. Dit keer legt accountmanager Hester Braam uit hoe je de eerste stappen naar een duurzamere onderneming kan zetten.

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.