Menno Hoekstra maakt beste Fryske spek

5 augustus 2015 Vleesmagazine

Slager Menno Hoekstra uit Anjum maakt het beste Fryske spek. Dat is het resultaat van een verkiezing die door Fryslân Culinair is georganiseerd. Er waren zes van de 22 inzendingen genomineerd voor de finale, die plaatsvond op het terras van restaurant De Hinde in Hindeloopen.

Tweede werd Slagerij Wierda in Heeg en derde Slagerij Aldershof in Oosterwolde. Menno Hoekstra won acht jaar geleden ook al de verkiezing van het beste spek.

Fryslân Culinair

Het samenwerkingsverband van de betere restaurants in Friesland, Fryslân Culinair, houdt de verkiezing van streekproducten elk jaar. De jury bestond uit Joop Braakhekke (voorzitter), keurmeester Jan Lantinga, journalist Albert van Keimpema, Caroline Bos (restaurant Leafe Sawntjin) en Simone Pouw (publieksjury).

Varken

Het winnende Fryske spek werd geloofd om het rijke aandeel vet en de specifieke smaak ervan. Door een hoog vetgehalte wordt spek niet te zout. De beste bereiding is volgens Jan Lantinga een stuk buikspek mooi kanten, invriezen om de cellen te breken en vochtuittreding te voorkomen, gedoseerd inwrijven met zout, veertien dagen in de pekelbak laten rusten eventueel met toegevoegde kruiden, ontzouten in stromend water om goed uit te wateren, drogen en heel rustig op beukenhout koud roken (tot 25 graden). ‘Maar het begint natuurlijk met het beste varken,’ aldus de zelf slachtende slager Hoekstra, die varkens een topverzorging en het beste voer geeft.

Altijd op de hoogte blijven?