Menno Hoekstra maakt beste Fryske spek

Fryskspek

Slager Menno Hoekstra uit Anjum maakt het beste Fryske spek. Dat is het resultaat van een verkiezing die door Fryslân Culinair is georganiseerd. Er waren zes van de 22 inzendingen genomineerd voor de finale, die plaatsvond op het terras van restaurant De Hinde in Hindeloopen.

Tweede werd Slagerij Wierda in Heeg en derde Slagerij Aldershof in Oosterwolde. Menno Hoekstra won acht jaar geleden ook al de verkiezing van het beste spek.

Fryslân Culinair

Het samenwerkingsverband van de betere restaurants in Friesland, Fryslân Culinair, houdt de verkiezing van streekproducten elk jaar. De jury bestond uit Joop Braakhekke (voorzitter), keurmeester Jan Lantinga, journalist Albert van Keimpema, Caroline Bos (restaurant Leafe Sawntjin) en Simone Pouw (publieksjury).

Varken

Het winnende Fryske spek werd geloofd om het rijke aandeel vet en de specifieke smaak ervan. Door een hoog vetgehalte wordt spek niet te zout. De beste bereiding is volgens Jan Lantinga een stuk buikspek mooi kanten, invriezen om de cellen te breken en vochtuittreding te voorkomen, gedoseerd inwrijven met zout, veertien dagen in de pekelbak laten rusten eventueel met toegevoegde kruiden, ontzouten in stromend water om goed uit te wateren, drogen en heel rustig op beukenhout koud roken (tot 25 graden). ‘Maar het begint natuurlijk met het beste varken,’ aldus de zelf slachtende slager Hoekstra, die varkens een topverzorging en het beste voer geeft.

Lees ook
Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het derde kwartaal nadert. Ondernemers hebben tot 31 oktober de tijd om dit te doen. Volgens de Belastingdienst hebben bijna vier op de tien startende en kleine ondernemers een herinnering nodig om dit tijdig te doen. Daarom geeft de Belastingdienst vijf tips voor een goede en efficiënte aangifte.

‘Mooi om klanten enthousiast te maken over steeds een ander stuk vlees’

‘Mooi om klanten enthousiast te maken over steeds een ander stuk vlees’

Hoewel hij zijn studie Farmacie keurig afmaakte, wist Rozj Khorshid (29) al dat zijn carrière een andere richting uit zou gaan. Hij wilde werken met eten en drinken en ging aan de slag bij een slagerij vanwege zijn passie voor vlees. Zijn droom: zijn eigen ambachtelijke slagerij met bijzondere producten.

KNS geeft tips voor de feestdagen

KNS geeft tips voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Voor de slager een drukke tijd! Een goede voorbereiding is hiervoor belangrijk. Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) helpt hierbij en geeft tips.