Meerderheidsbelang VanDrie Group in Gosschalk

31 januari 2023 Redactie Vleesmagazine

VanDrie Group neemt een meerderheidsbelang in Exportslachterij J. Gosschalk en Zn. B.V. De twee partijen hebben hiervoor een intentieverklaring ondertekend. De afspraken hierover moeten nog verder worden uitgewerkt. Daarnaast moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nog goedkeuring verlenen.

Gosschalk is gevestigd in Epe en verwerkt rund- en varkensvlees. De vleesverwerker behaalde in 2022 een omzet van 200 miljoen euro. De VanDrie Group is met een omzet van 2,75 miljard euro een stuk groter. Het bedrijf is actief in de hele keten van de vleeskalverensector en produceert kalfs- en rundvlees, (kalver)voeders en zuivelgrondstoffen.

Synergievoordelen

Beide bedrijven hebben een rijke familiegeschiedenis en zien veel overeenkomsten. Ze verwachten “een succesvolle samenwerking en integratie op basis van dezelfde familiewaarden en een gedeelde visie op de markt”. Samen willen de bedrijven de benodigde ontwikkeling bij Gosschalk vormgeven. “Sterke inzet van beide aandeelhouders zal bijdragen aan het investeringsvermogen en leiden tot synergievoordelen”, aldus het persbericht.

Problemen Gosschalk

Gosschalk raakte zomer 2021 in opspraak vanwege een incident van dierenmishandeling. Varkens in nood maakte beelden die ze deelden met RTL Nieuws. Het bedrijf moest twee maanden dicht en maakte een plan om herhaling te voorkomen, waaronder meer camera's met AI. Februari 2022 beëindigde NVWA het verscherpte toezicht. “We zien dat Gosschalk haar verantwoordelijkheid heeft genomen en de noodzakelijke verbeteringen heeft doorgevoerd waardoor het weer onder het reguliere toezicht van de NVWA gaat vallen.”

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?