Meerderheid Tweede Kamer stemt tegen vleestaks

11 mei 2022 Redactie Vleesmagazine Reinhard Thrainer

Dinsdag 10 mei steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van de PVV waarin de Kamer de regering verzoekt geen vleestaks in te voeren. Deze motie kwam als reactie op de plannen van landbouwminister Henk Staghouwer, die eind maart in een Kamerbrief schreef dat hij de mogelijkheden voor een heffing op vlees wilde onderzoeken.

De plannen kregen veel kritiek vanuit de Kamer. Regeringspartijen VVD en CDA stemden voor de motie van de PVV om geen vleestaks in te voeren. Daarnaast werd de motie gesteund door SP, SGP, FvD, DENK, JA21, Bij1, BBB, Groep Van Haga en Pieter Omtzigt. 

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is tegen een dergelijke belasting en laat op de website weten enorm blij te zijn met de aangenomen motie. "Vleesbelasting gaat verduurzaming tegen, treft vooral consumenten, draagt niet bij aan de volksgezondheid en bedreigt bovendien het voorbestaan van de slagersbranche."

Met mate vlees eten past volgens de brancheorganisatie in een gezond voedingspatroon. "Een vleestaks zorgt dat grote groepen consumenten toegang ontzegd worden tot een belangrijk voedingsbestanddeel of het maakt dat dat consumenten naar een goedkoper, minder gezond alternatief moet uitwijken", aldus Koninklijke Nederlandse Slagers op de website.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?