Meer vakwedstrijden om vakmanschap mbo'ers

14 augustus 2015 Vleesmagazine Archief Vleesmagazine

Mbo-leerlingen kunnen aan steeds meer wedstrijden meedoen om hun vakmanschap te laten zien. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs steekt 25 miljoen euro in deze vakwedstrijden, maakte ze vrijdag in de Braziliaanse stad São Paulo bekend. Bussemaker bezoekt daar de World Skills-wereldkampioenschappen voor beroepen.

De minister hoopt dat jongeren meer inspiratie en motivatie krijgen door de wedstrijden en zich tot vakman of vakvrouw specialiseren. ,,Vakwedstrijden op school geven jongeren een goed beeld van de mogelijkheden van hun toekomstige beroep'', aldus de minister.

Excellentieprogramma

Steeds meer scholen organiseren vakwedstrijden. Vorig jaar waren er ruim veertig scholen die hieraan meededen, vanaf dit schooljaar houden volgens het ministerie van Onderwijs ongeveer 80 procent van alle mbo-scholen schoolvakwedstrijden, als voorronde voor de landelijke kwalificatiewedstrijd. De kandidaten worden getraind en begeleid door experts uit het bedrijfsleven en van scholen. De wedstrijden maken deel uit van het zogenoemde excellentieprogramma voor talentvolle mbo-studenten.

Altijd op de hoogte blijven?