Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Supermarkt winkelmand_unsplash

Foto via Unsplash

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Consumenten kochten in 2021 voor bijna 8 miljard euro aan duurzame voeding in supermarkten, dat is 14 procent meer dan in 2020. Voor voeding zonder duurzaamheidskeurmerk nam de omzet met 4 procent af naar bijna 29 miljard euro. Ruim 80 procent van het in supermarkten gekochte varkensvlees, verse en diepvriesvis en schaal- en schelpdieren, eieren en thee was duurzaam.

Voor vlees zijn de verschillen groot. Aan rundvlees (18 procent) en pluimvee (23 procent) werd naar verhouding minder uitgegeven aan producten met een keurmerk dan aan varkensvlees (86 procent). Bij onder andere bier en wijn, frisdrank en sappen en kaas werden weinig duurzame producten verkocht (2 tot 6 procent). In deze productgroepen is het aanbod van producten met een keurmerk nog relatief beperkt.

Bron: CBS

 

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Productontwikkeling in de vleesbranche

Productontwikkeling in de vleesbranche

Of het in de vleessector nou gaat om het ontwikkelen van machinerie, vleesproducten of ingrediënten: aandacht voor duurzaamheid, gezondheid en milieu is evident. Maar ook gemak is een belangrijke voorwaarde anno 2022, zowel in de techniek voor vleesverwerking als bij het koken door de consument.

Alternatief stikstofplan: Meer geld voor boeren met duurzame producten

Alternatief stikstofplan: Meer geld voor boeren met duurzame producten

Een groep experts overhandigde het kabinet 18 augustus een eigen stikstofplan met de titel Toekomst zoekt Boer. De stikstofuitstoot moet in dit plan nog steeds met de helft verminderen, maar de overheid moet de duurzame boeren helpen. Deze krijgen nu te weinig voor hun producten.

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.