Meer omzet voor voedings- en drankensector in 2021

Voedingsindustrie_Pixabay

Foto: Pixabay

De Voedings- en drankensector groeide in 2021. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de omzet van de voedingsindustrie afgelopen jaar met 6,9 procent en die van de drankenindustrie met 6,7 procent.

Het CBS publiceerde 18 februari de cijfers van het vierde kwartaal van 2021. De omzet van voedingsindustrie groeide het vierde kwartaal met 15,9 procent. De binnenlandse omzet steeg met 17,4 procent, over heel 2021 een stijging van 7,6 procent. Ook de export groeide. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 14,6 procent. Dit betekende een groei van 6,4 procent over heel 2021.

De drankensector zag in het vierde kwartaal de omzet toenemen met 16 procent. De binnenlandse omzet groeide in het laatste kwartaal met 25,3  procent. Hierdoor steeg de omzet over heel 2021 met 6,8  procent. Ook bij de drankensector groeide de export. In het vierde kwartaal met 9,3 procent en over heet 2021 met 6,7 procent.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees ook
CBS: Verdere daling aantal slagersbedrijven

CBS: Verdere daling aantal slagersbedrijven

Het aantal slagersbedrijven is in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,6 procent afgenomen vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Het afgelopen jaar is het aantal winkels voor het eerst sinds 2010 toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Er zijn vooral winkels die voedingsmiddelen verkopen bijgekomen, zoals supermarkten, (banket)bakers, slijterijen en viswinkels.

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”