MCD en Boon’s Markt stoppen met plofkip

plofkip-visual.470.300.s

De supermarkten van MCD en Boon’s Markt stoppen met het verkopen van zogenaamde plofkip.

Nog dit jaar willen de 35 MCD-supermarkten en vier winkels van Boon’s Markt overstappen op de diervriendelijkere ‘betere kip’.

Leefruimte

Deze kippen zien daglicht, hebben meer leefruimte en groeien minder hard dan de plofkip. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is blij met deze stap van MCD en Boon’s Markt. MCD is met name in de regio Zuid-West Nederland gevestigd. Boon’s Markt zit in Vlaardingen, Woudrichem, Kerkdriel en Utrecht.

Hollandse Kip

Meer supermarktketens verkopen diervriendelijke kipproducten. Zo profileert AH zich met de Hollandse Kip en Jumbo met de Nieuwe Standaard Kip. Het overkoepelende concept Kip van Morgen zou supermarkten definitief moeten verlossen van de bekritiseerde plofkip, maar kartelwaakhond ACM oordeelde begin dit jaar dat de afspraken rond dit concept illegaal zijn.

Lees ook
NEPLUVI komt met masterplan voor dierenwelzijn

NEPLUVI komt met masterplan voor dierenwelzijn

De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, NEPLUVI, bestaat 45 jaar. Tijdens de ledenvergadering op 28 oktober overhandigde voorzitter Gert-Jan Oplaat het eerste exemplaar van het ‘Masterplan borging dierenwelzijn; Goed, Beter, Best’ aan het ministerie van LNV.

Nederlandse consument blijft vlees eten

Nederlandse consument blijft vlees eten

In 2021 verbruikte de Nederlandse bevolking 76,1 kg vlees. Een kleine stijging ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit onderzoek naar het Nederlandse vleesverbruik van Wageningen Economic Resource in opdracht van Wakker Dier.

NVWA ontving afgelopen zomer ruim 450 meldingen vanwege hittestress bij dieren

NVWA ontving afgelopen zomer ruim 450 meldingen vanwege hittestress bij dieren

Zomer 2022 ontving de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 453 publieke meldingen over hittestress bij dieren. De meerderheid ging over gebrek aan schaduw en drinkwater voor dieren in de weide. Uiteindelijk leidden de klachten tot 12 schriftelijke waarschuwingen.