Marel dreigt overname Stork te frustreren

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

ROTTERDAM - Vleesmachinefabrikant Marel dreigt de overname van Stork te frustreren.

ROTTERDAM - Vleesmachinefabrikant Marel dreigt de overname van Stork te frustreren.

Het IJslandse bedrijf vergrootte vorige week zijn belang in Stork tot 16,9 procent en kan nu samen met een andere aandeelhouder de overname in gevaar brengen.

Dat blijkt uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Marel is geïnteresseerd in de divisie Food Systems, het onderdeel dat kippenslachtmachines maakt.

Overnamebod

Vorige week maakte het Britse Candover zijn voornemen bekend om voor 1,5 miljard euro Stork over te nemen. De twee activistische aandeelhouders Centaurus en Paulson, waarmee Stork al anderhalf jaar in conflict is, zegden toe in te stemmen met dit bod van 47 euro per aandeel.

Oplossing

Daarmee leek een oplossing gevonden te zijn voor de impasse die was ontstaan tussen Stork en de twee hedgefondsen (samen goed voor eenderde van de aandelen). Zij drongen tegen de zin van het bestuur aan op verkoop van Stork aan een investeringsmaatschappij of opsplitsing van het bedrijf. 

Stork vertelde vorige week al dat het door Marel was benaderd voor de overname van de divisie Food Systems, maar vond dat het bod van de IJslanders niet overeenkwam met de waarde en het potentieel van Food Systems.

Laag

Marel kan nu het bod van Candover frustreren. De Britse private-equityfirma heeft gezegd dat het zijn bod zal doorzetten bij aanmelding van 80 procent van de aandelen. Vorige week liet Delta Lloyd, dat 5,2 procent van de aandelen Stork in bezit heeft, weten het bod van Candover te laag te vinden.

Marel en Delta Lloyd hebben nu samen meer dan 20 procent van de aandelen. Het kan zijn dat Marel zo hoopt dat het Candover kan forceren om de divisie Food Systems te verkopen.

Een woordvoerder van Stork niet verrast te zijn door de actie van Marel.

Lees ook:

Stork vindt bod Marel te laag

kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Stork

Alle berichten over Marel

Altijd op de hoogte blijven?