Mals biefstukje genetisch bepaald

6 december 2007 redactie

SLAGERSWERELD - – Een mals of een taai biefstukje op het bord heeft niet alleen met kookkunst te maken. Malsheid van vlees is ook genetisch bepaald.

SLAGERSWERELD - – Een mals of een taai biefstukje op het bord heeft niet alleen met kookkunst te maken. Malsheid van vlees is ook genetisch bepaald.

Dat hebben onderzoekers van de Franse onderzoeksinstelling INRA in Clermont-Ferrand ontdekt. Op termijn kan hun studie tot een betere kwaliteit van rundvlees leiden.

DNA
De wetenschappers hebben bij onderzoek onder Charolais-runderen een gen ontdekt dat bepaalt of een biefstukje mals of taai wordt. Het gen DNAJA1 stuurt de productie aan van de proteïne Hsp 40 die een negatief effect heeft op de malsheid van het vlees, aldus de onderzoekers. Het gen vertraagt met name het afstervingsproces van de cellen in de eerstvolgende dagen na de slacht.

Test
Mogelijk zijn er nog meer biologische mechanismen in het spel die de taaiheid van een lapje rundvlees bepalen.
Bron: Meat&Meal

Altijd op de hoogte blijven?