Maarten Wolters Europees Kampioen Young Butchers’ Competition 2016

7 mei 2016

Nederland eindigt op een tweede plek bij de International Young Butchers’ Competition, achter Zwitserland. De Groenlose Maarten Wolters bleek als individu de sterkste, met op de tweede en derde plek de Zwitserse dames. ‘Ik dacht dat ze een foutje maakten’, reageert Wolters uitgelaten na de prijsuitreiking.

De feestelijke prijsuitreiking vond op 7 mei plaats tijdens de IFFA in Frankfurt. Maarten Wolters won maar liefst vier bekers en ook Wiebe Mulder kreeg een beker voor zijn eerste plaats op het onderdeel: Vervaardigen van twee keukenklare producten. ‘Tijdens de prijsuitreiking was ik al aan het rekenen wie er met de eerste plek vandoor zou gaan. Maar ik dacht: dat wordt niet wat’, vertelt Maarten Wolters blij na het winnen van het EK. ‘Ik ben echt super blij! Dit had ik vooraf zeker niet verwacht. Deze wedstrijd heeft mij al heel veel gebracht. De band met mijn teamgenoten Wiebe en Dennis is fantastisch. Ook verwacht ik dat het winnen van de wedstrijd veel voor mij in de toekomst gaat betekenen’.

De huiskamer bij zijn ouders had Maarten op voorhand van de wedstrijd al gereserveerd op zondagavond bij thuiskomst. ‘Maar ik denk dat er nu wel wat extra kratjes bier moeten komen’, knipoogt Wolters.

Prijzen

De Nederlandse deelnemers hebben op de volgende wedstrijdonderdeel hoog gescoord:

  • Derde plaats voor Maarten bij het onderdeel: het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  • Tweede plaats voor Maarten bij het onderdeel: Verrassingsopdracht
  • Eerste plaats voor Maarten bij het onderdeel: Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  • Eerste plaats voor Wiebe bij het onderdeel: Vervaardigen van twee keukenklare producten
  • Tweede plaats voor Maarten bij het onderdeel: bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees

Ad Bergwerff, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slagers, sprak vol trots over de resultaten van het Nederlands team. ‘Wat een geweldige prestatie. Al deze jonge vakmensen uit diverse Europese landen hebben onbetwist enorm vakmanschap getoond waarmee zij zich absoluut onderscheiden. De toewijding en het enthousiasme waarmee de disciplines werden uitgevoerd getuigen zonder uitzondering van de passie voor het slagersvak. Het behalen van deze tweede plaats is geweldig. Alle eer is aan jullie voor de prestaties op deze wedstrijd.’

‘En ik kan u verzekeren: met het enthousiasme, de inzet en vaak zelfs het fanatisme dat de deelnemers hebben laten zien is de kwaliteit uitmuntend. Vakmanschap heeft hoogtij gevierd tijdens de IYBC. Ons Nederlands team heeft hard gewerkt en dat is beloond met een flink aantal podiumplaatsen op de diverse onderdelen en een mooie tweede plaats’, aldus Ron Kinkelaar van SVO vakopleiding food, chef d’equipe.

International Young Butchers’ Competition 2016

Op 6 en 7 mei heeft de International Young Butchers’ Competition 2016 plaatsgevonden op de beursvloer van de IFFA in Frankfurt. De IYBC is de internationale vakwedstrijd voor jonge slagers onder de 25 jaar. Aan deze wedstrijd hebben de landenteams meegedaan van Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. De wedstrijd bestond uit zes wedstrijdonderdelen.

Elk jaar wordt deze vakwedstrijd georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC). De KNS is voor Nederland lid van de IBC. De KNS heeft de voorbereiding van deze wedstrijd in samenwerking met SVO verzorgd waarbij SVO verantwoordelijk was voor het trainingsprogramma van de deelnemers. De financiering is gedaan door Sovvb en sponsors Supergarant, Verstegen Spices & Sauces en Interkring Vers.

Het Nederlandse team

Het Nederlandse team bestaat uit Wiebe Mulder en Maarten Wolters. Mulder werkt bij slagerij de Pruis in Westerbork. Wolters is werkzaam bij Keurslagerij Boenders in Eibergen. Zij volgen beiden de opleiding Slager-worstmaker. Reserve-kandidaat Dennis de Geijter, die volgend jaar zeker is van deelname aan de IYBC, werkt bij Slagerij Vugts in Diessen en volgt de opleiding Winkelslager.

Altijd op de hoogte blijven?