Lokale ‘kip van eigen bodem’ in België

NIEUWS | De Belgische supermarktgroep Colruyt maakte vier jaar geleden afspraken om het welzijn van vleeskuikens te verbeteren. Nu komt Colruyt met de nieuwe naam 'Kip van eigen bodem'. Extra duurzaam en beter voor de kuikens.
Voor de productie van vleeskuikens gelden strenge criteria, de Europese Better Chicken Commitment. De vleeskuikens moeten onder andere van een trager groeiend ras zijn en minder dieren per vierkante meter. Daarnaast geldt dat de stal waar ze gehouden worden natuurlijk daglicht binnenlaat en dat er voldoende zitstokken en piksubstraten zijn.
Verdere stappen
Colruyt Group gaat nog een stap verder, door de keuze te maken voor een alternatieve geboorte techniek waarbij de kuikens in de stal worden geboren. Dit brengt twee voordelen met zich mee. Doordat men kuikens niet hoeft te vervoeren, ervaren de dieren minder stress. Daarnaast bevordert de directe toegang tot water en voedsel de darmgezondheid van de dieren. Recent hebben vijftien vleeskuikenhouders een coöperatie opgericht om op de lange termijn met Colruyt Group samen te gaan werken. In de toekomst hopen ze door te groeien naar twintig vleeskuikenhouders.
Door het toevoegen van de naam ‘Kip van eigen bodem’ wil Colruyt het bekender maken bij de consument dat het gaat om een lokaal geproduceerd product dat voldoet aan de Europese eisen. “We zijn de trekker in de markt voor deze kip met hoger dierenwelzijn. We bevestigen onze overtuiging door aan de kar te blijven trekken en geven het concept nu inhoudelijk nog meer invulling met dit uitgesprokener lokale accent”. Aldus Gunther Uyttenhove, Directeur Colruyt Group Fine Food.
bron: Colruyt Group