‘Links’ wil schrappen btw-verhoging

attachment-010_food-image-VLS11292I10

Groen Links, de SP en de PvdA gaan zich hard maken voor het schrappen van de verhoging van de btw op onder meer dagelijkse boodschappen.

Het nieuwe kabinet is van plan dit btw-percentage te verhogen van 6 naar 9 procent. Dit moet op 1 januari 2019 worden doorgevoerd. Het linkse deel van de oppositie presenteert vandaag een alternatief plan voor het regeerakkoord van Rutte III. Belangrijk onderdeel van dit plan is het voorkomen van de verhoging van de btw.

Mensen boven multinationals

Daartoe zetten de betrokken partijen de leus ‘Mensen boven multinationals’ in. In het plan zoals dat vandaag wordt gepresenteerd moet het gelijkhouden van de btw worden gefinancierd door de winstbelasting voor multinationals niet te verlagen. De drie partijen hebben overigens samen maar 37 zetels in de Tweede Kamer.

Andere keuzes zijn mogelijk

Met hun eigen plannen willen de partijen laten zien ‘dat andere keuzes echt mogelijk zijn’, zeggen partijleiders Jesse Klaver (GL), Emile Roemer (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA). Naast het in stand houden van het lage btw-tarief willen ze ook betere betaling voor onder meer agenten, docenten en militairen, gefinancierd met een extra belasting op banken.

Btw-verhoging inzet van discussie

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag over het regeerakkoord van Rutte III. De btw-verhoging is al sinds de aankondiging inzet van maatschappelijke discussie. De werkgevers kwamen eerder deze week al met het plan om een fonds te creëren om de btw-pijn vooral in de grensstreek te verzachten.

Lees ook
‘Het lijkt hier soms net een klein theater’

‘Het lijkt hier soms net een klein theater’

In een slagerij draait het in eerste instantie om de kwaliteit van de verkoopwaren en een goede service. Maar onderschat ook de rol van de winkelinrichting niet. Vandaag nemen we een kijkje bij Uw Slager Vleeschhouwerij van Cees van den Berg in Zetten. De slagerij van Cees van de Berg is klein, piepklein. “Wij noemen het een werkplaats...

Dagje slagerijen bekijken

Dagje slagerijen bekijken

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Josja Haagsma en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het thema interieur.

Ovenschotel  met kippendijen

Ovenschotel met kippendijen

Hans de Goeij is eigenaar van Traiteurslagerij de Goeij in Vianen. Sinds 2020 is hij branche erkende meesterslager. Naast verse vleesspecialiteiten, ambachtelijke vleeswaren en worst uit eigen worstmakerij verkoopt De Goeij verse maaltijden uit eigen keuken, zoals deze eenvoudig te bereiden ovenschotel met kippendijen. Je kan de schotel in eenpersoonsporties...