Levensgenieters maken Slager met Ster 2014 onvergetelijk

19 november 2014 Maurits van Aalst Froukje de Both, gastvrouw tijdens het event Slager met Ster 2014, sloeg de spijker op de kop in Hart van Holland in Nijkerk: 'Jullie lijken me gezellige mensen, echte levensgenieters.' Foto: Koos Groenewold

'Jullie lijken me gezellige mensen, echte levensgenieters.' Gastvrouw Froukje de Both sloeg daarmee de spijker op de kop tijdens het event Slager met Ster 2014 in Hart van Holland. De genomineerde ambachtelijke slagers en hun teams maakten er met hun enthousiasme een onvergetelijke avond van in het party- en congrescentrum in Nijkerk. Daar werd bekendgemaakt dat in maar liefst 47 topslagerijen 1, 2 of 3 sterren stralen.

'Als vakman of personeelslid wordt er nogal wat van je gevraagd', zei Marijke Buijs in de sfeervolle zaal van Hof van Holland. 'Als je deelneemt aan Slager met Ster, ga je met de billen bloot.' De hoofdredacteur van Vleesmagazine, die de avond samen met Froukje de Both presenteerde, doelde daarmee op de twee ronden die Slager met Ster 2014 kende.

Intensief traject

In de voorronde van het intensieve traject werden slagerswinkels die zich hadden aangemeld, beoordeeld door de vakjury en twee onaangekondigde mystery shoppers. Ook was er een winkelbeoordeling waarbij een aankoop werd gedaan. Hadden de ondernemers de nominatienorm gehaald, dan volgende in de laatste ronde een onaangekondigde  beoordeling  van de winkel en de winkeluitstraling door een juryteam van retaildeskundigen. Verder werden de genomineerden bezocht door een ondernemersjury, die bestond uit twee andere genomineerden uit een andere provincie en een officiële beoordelaar. Ondertussen ging het leven van alledag gewoon door, wat betekende dat de ambachtelijke slagers en hun teams elke dag optimale inzet en passie voor het vak aan de dag moesten leggen.

Topsport

En dat is nu net wat ze eigenlijk altijd al doen. Of zoals Gjalt Landman van SVO Vakopleiding Food, één van de twee vakjuryleden, het verwoordde: 'Wat mij met name is opgevallen, is het enthousiasme, de bevlogenheid waarmee de genomineerden hun vak uitoefenen.' Rechtstreeks tot de genomineerden zei hij: ' Jullie zijn dagelijks met topsport bezig en proberen niet alleen het beste uit jezelf, maar ook uit jullie medewerkers te halen.'

'Zoekende'

Collega-vakjurylid Ad van Kasteren van Van Kasteren Advies en Diensten gaf aan dat het hem opviel dat 'veel slagers zoekende zijn. 'De slagerij staat onder druk. Hoe kun je omzet vasthouden? Hoe moet je je zaak runnen?', sprak de onafhankelijke managementconsultant de honderden vakmensen toe. Hij raadde hen aan zich te blijven onderscheiden van de retail. 'Ga maaltijden verkopen, zet in op producten uit de regio...', deed hij de genomineerden enkele tips aan de hand.

Perfect opgeleid personeel

Retailjurylid Aad van Well, managementconsultant van Wellbewust Advies, gaf toe dat de retail weliswaar '600.000 tot een miljoen folders versturen en in dagbladen adverteert', maar dat supermarkten kunnen leren van de bij Hart van Holland aanwezige vakmensen. 'Ik heb perfect opgeleid personeel gezien, waaraan de retail niet kan tippen', stelde hij. 'Ik heb nog wel een tip: ga nog beter de herkomst aanduiden van jullie rundvlees en varkensvlees en laat duidelijk zien welke vleeswaren en maaltijden zelfgemaakt zijn."

Juryrapport

Marijke Buijs wees de aanwezigen – of ze nu geen, 1, 2 of 3 sterren hadden gewonnen – op het belang van het uitvoerige juryrapport dat alle genomineerden na Slager met Ster 2014 uitgereikt kregen. 'Lees het zorgvuldig door als deze feestavond voorbij is en doe er uw voordeel mee', aldus de hoofdredacteur van Vleesmagazine, dat Slager met Ster 2014 samen met het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) organiseerde.

Gunnen

Maar wat het meest beklijfde in het Nijkerkse party- en congrescentrum, waren de collegialiteit – niet alleen binnen slagerijteams, maar ook tussen de genomineerden onderling – en het elkaar gunnen van 1, 2 of 3 sterren, waarvan er respectievelijk twintig, twintig en zeven werden uitgereikt. Zo nam Cees van den Berg van Vleeschhouwerij in Zetten, met zijn team bekroond met 2 sterren, de microfoon . Hij riep zijn collega's op: 'Laten we gaan knallen morgen, 400 ambassadeurs!'

Hartverwarmend

Eén van de vele andere hartverwarmende reacties kwam van Carla van Eijk van Slagerij Aad van Eijk, dat in Nijkerk de optimale score van 3 sterren in de wacht sleepte: 'Dit is echt te gek! Vorig jaar hadden we 1 ster. Dit jaar hoopten we op 2 sterren...' Haar broer Walter, die samen met haar en hun broer Ronald het podium betrad, nam snel het woord over: 'We dachten: nu we er toch zijn, kunnen we wel meteen 3 sterren meenemen.'

Altijd op de hoogte blijven?