Langzaam gegaard buikspek van de BBQ

Buikspek Jumbo

Het barbecueseizoen is in volle gang. Dat betekent weer heerlijk sappig vlees tot in perfectie bereid. Er zijn veel soorten vlees die je op de barbecue kunt leggen. Wat dacht je bijvoorbeeld van langzaam gegaard buikspek? Buikspek is vlees van de buik van het varken. Het lijkt op de welbekende speklap, maar bevat meer vlees en is voller van smaak. Door het vlees langzaam te garen wordt de binnenkant zacht en de korst heerlijk knapperig.

Varkensvlees is neutraal van smaak en dus makkelijk te combineren met allerlei gerechten. Denk bijvoorbeeld aan groenten of vegetarische bbq recepten. Zo kunnen vegetariërs in jouw barbecue gezelschap, die varkens liever in de wei zien dan op hun bord, ook van de barbecue genieten. Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel verder hoe je dit heerlijke gerecht bereidt.

Ingrediënten

  • 1 stuk buikspek (ca. 775 g)
  • 150 ml Aziatische marinade
  • 1 (kamado) barbecue
  • 1 vershoudzak (inhoud 3 L)
  • 1 aluminium schaal
  • 1 aluminiumfolie

Bereidingswijze

Zet in 4 stappen deze heerlijke Langzaam gegaard buikspek van de BBQ op tafel.

Stap 1.
Snijd het stuk buikspek aan de vetkant om de cm kruislings in. Doe het spek en de marinade in de vershoudzak. Zorg dat de marinade goed rondom het vlees zit en laat het vlees in de zak minimaal 8 uur marineren in de koelkast.

Stap 2.
Bereid de barbecue voor op indirect grillen en breng de temperatuur naar 120 °C. Zet een aluminium schaal op de plate setter, zodat deze het smeltende vet kan opvangen.

Stap 3.
Neem het buikspek uit de marinade en dep droog. Leg het stuk spek met de vetkant naar boven op het grillrooster boven de aluminium schaal. Sluit het deksel en laat in 3-4 uur rustig gaar worden (kerntemperatuur 70 °C). De punt van een mes glijdt dan makkelijk in het vlees. Je hoeft het buikspek niet te keren.

Stap 4.
Neem het stuk spek van de barbecue en verpak losjes in een stuk aluminiumfolie. Laat 15-30 min. rusten. Snijd in dunne plakken en serveer.

Eet smakelijk!

Hier kun je buikspek en ander heerlijk bbq vlees bestellen. Heel veel plezier dit barbecueseizoen!  Jumbo

 

Dossiers
Lees ook
Josja Haagsma maakt carpaccio wraps op Jubileumbeurs VAV Groep

Josja Haagsma maakt carpaccio wraps op Jubileumbeurs VAV Groep

Op de jubileumbeurs van de VAV groep op 16 en z7 oktober in Expo Houten was ook slager Josja Haagsma aanwezig. Zij demonstreerde verschillende gerechten die slagers kunnen maken voor de klant, waaronder een carpaccio wrap.

Eerste editie Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wildbarbecue

Eerste editie Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wildbarbecue

Zaterdag 15 oktober vindt de eerste editie van het Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wildbarbecue plaats in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Gastropedia en Stichting Nationaal Park De Hoge Veluwe organiseren het evenement samen met de World Barbecue Association.

Kolbasz

Kolbasz

Foto: Herbert Wiggerman Grondstoffen 8 kilogram mager varkensschoudervlees (I)2 kilogram taai nekspek (IV) Hulpstoffen per kilogram grondstof0 26 gram nitrietpekelzout0,25 gram startercultuur2 gram witte pepers1 gram fosfaat1 gram piment1 gram gemalen komijn2 gram cayennepeper 1 gram knoflookpoeder1 gram gemalen lavaswortel10 gram paprikapoeder (zoet)...