Langzaam gegaard buikspek van de BBQ

Buikspek Jumbo

Het barbecueseizoen is in volle gang. Dat betekent weer heerlijk sappig vlees tot in perfectie bereid. Er zijn veel soorten vlees die je op de barbecue kunt leggen. Wat dacht je bijvoorbeeld van langzaam gegaard buikspek? Buikspek is vlees van de buik van het varken. Het lijkt op de welbekende speklap, maar bevat meer vlees en is voller van smaak. Door het vlees langzaam te garen wordt de binnenkant zacht en de korst heerlijk knapperig.

Varkensvlees is neutraal van smaak en dus makkelijk te combineren met allerlei gerechten. Denk bijvoorbeeld aan groenten of vegetarische bbq recepten. Zo kunnen vegetariërs in jouw barbecue gezelschap, die varkens liever in de wei zien dan op hun bord, ook van de barbecue genieten. Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel verder hoe je dit heerlijke gerecht bereidt.

Ingrediënten

  • 1 stuk buikspek (ca. 775 g)
  • 150 ml Aziatische marinade
  • 1 (kamado) barbecue
  • 1 vershoudzak (inhoud 3 L)
  • 1 aluminium schaal
  • 1 aluminiumfolie

Bereidingswijze

Zet in 4 stappen deze heerlijke Langzaam gegaard buikspek van de BBQ op tafel.

Stap 1.
Snijd het stuk buikspek aan de vetkant om de cm kruislings in. Doe het spek en de marinade in de vershoudzak. Zorg dat de marinade goed rondom het vlees zit en laat het vlees in de zak minimaal 8 uur marineren in de koelkast.

Stap 2.
Bereid de barbecue voor op indirect grillen en breng de temperatuur naar 120 °C. Zet een aluminium schaal op de plate setter, zodat deze het smeltende vet kan opvangen.

Stap 3.
Neem het buikspek uit de marinade en dep droog. Leg het stuk spek met de vetkant naar boven op het grillrooster boven de aluminium schaal. Sluit het deksel en laat in 3-4 uur rustig gaar worden (kerntemperatuur 70 °C). De punt van een mes glijdt dan makkelijk in het vlees. Je hoeft het buikspek niet te keren.

Stap 4.
Neem het stuk spek van de barbecue en verpak losjes in een stuk aluminiumfolie. Laat 15-30 min. rusten. Snijd in dunne plakken en serveer.

Eet smakelijk!

Hier kun je buikspek en ander heerlijk bbq vlees bestellen. Heel veel plezier dit barbecueseizoen!  Jumbo

 

Dossiers
Lees ook
Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Tijdens de coronalockdowns schreef chefkok Jimmy de Leeuw samen met zijn vrouw en schoonzus Aangenaam, een basiskookboek met een beetje extra. Naast recepten biedt het boek informatie over materiaal en keukentechnieken en biedt een kijkje in de professionele keuken.

Vleestopper: Bavette van de bbq met salsa verde

Vleestopper: Bavette van de bbq met salsa verde

Bavette is een populair stuk vlees voor op de barbecue en dat is niet voor niets. Het is heerlijk mals en sappig. Het is de dikke rand vlees uit de flank van het rund en wordt ook wel vanglap, flank steak of vinkelap genoemd.

Katenspek

Katenspek

Katenspek is volgens overlevering ontstaan in de deelstaat Schleswig­-Holstein in Noord-Duitsland. Met name op kleine eenvoudige boerderijtjes, ook wel ‘katen’ genoemd, ontstond het katenspek.