Lagere economische groei zorgt voor meer faillissementen

attachment-001_food-image-1093100

Dit jaar gaan naar verwachting 10 procent meer bedrijven failliet dan in 2018. Vooral autohandelaren en horecabedrijven hebben het moeilijker, zo meldt ABN AMRO in een rapport.

Volgens de onderzoekers zijn de effecten van de vertraging van de economische groei voelbaar in alle sectoren. Vooral consumentengedreven sectoren zoals de detailhandel en vrijetijdsbesteding voelen de afnemende groei van de particuliere consumptie en het dalende vertrouwen onder consumenten.

Teruglopende groei wereldhandel

Ook voor sectoren die afhankelijk zijn van de export, zoals de industrie, heeft de teruglopende groei van de wereldhandel negatieve gevolgen. Hierin speelt de toenemende onzekerheid, over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de brexit, een belangrijke rol.

Het aantal faillissementen is dit jaar nog ver verwijderd van het record in 2013. Toen gingen 63 procent meer bedrijven op de fles dan nu.

[intermezzo:1]
Lees ook
ABN AMRO: CO2-voetafdruk Nederlandse varkens behoort tot laagste ter wereld

ABN AMRO: CO2-voetafdruk Nederlandse varkens behoort tot laagste ter wereld

2021 was een slecht jaar voor de Nederlandse varkenshouderij. Enerzijds lagen de prijzen voor varkensvlees laag, terwijl varkenshouders anderzijds geconfronteerd werden met hoge kosten. Maar er is ook goed nieuws.

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consumenten zijn vaker bereid een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch betekent, blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute. De positieve houding ten opzichte van biologische levensmiddelen steeg na een uitleg bij respondenten van 52 naar 75 procent.

Bijna helft van de Nederlanders is flexitariër

Bijna helft van de Nederlanders is flexitariër

Nederlanders eten minder vlees. Uit onderzoek van Marktdata naar de populariteit en het sentiment rondom vleesvervangers blijkt dat de afgelopen 12 maanden 36 procent van de Nederlanders minder vlees is gaan eten of helemaal is gestopt.