Laatste dag van de laatste editie VAS-beurs

27 september 2023 Esmee de Winter Michelle de Koning Esmee de Winter
Het zit erop, de allerlaatste dag van de VAS-beurs is feestelijk afgesloten op 26 september in Foodcenter Amsterdam. Een dag die begon met veel prijsuitreikingen en eindigde met Hollandse meezingers.

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) had speciaal voor de jubileumeditie een feestelijke stand, waar de bezoekers in een photobooth konden poseren.

KNS photobooth (© Esmee de Winter)

De Keurslager presenteerde een zogeheten ‘snoeptafel’, leerlingen leren op deze manier vleessoorten onderscheiden bij de slagersvakschool. Alle aanwezigen konden hun kennis testen door de juiste vleessoort bij de nummers in te vullen.

Keurslager snoeptafel (© Esmee de Winter)

Mind your Meat presenteerde vega-producten, zoals filet american en chicken strips. Een opvallende stand, want is vega op een vleesbeurs niet vloeken in de kerk? "Het wordt als slager steeds belangrijker om een assortiment vega te hebben”, vindt slager Leo van Etten. Daarom ontwikkelde hij met een droge stof van Degens een assortiment vegetarische producten. “En een slager kan daar ook nog zijn eigen draai aan geven. Zo kan hij een vega-variant van zijn meest populaire burger maken bijvoorbeeld.” Van Etten is ervan overtuigd dat slagers vlees zullen blijven verkopen, maar dat er wel vegetarische producten bij moeten. “Het is handig als iemand uit het gezin vegetariër is, dat alles bij de slager verkrijgbaar is, zowel vlees als vega. Anders lopen klanten voor de boodschappen misschien toch sneller naar de supermarkt", denkt Van Etten. Daarom ontwikkelde hij naast zijn slagerij de vegetarische producten van Mind Your Meat. 

Mind your Meat (© Esmee de Winter)

Ook leverancier Foodimpuls zorgde tijdens deze laatste VAS-Beurs voor een extra feestelijke bijdrage. Bij de stand stond Bierbrouwerij Breugem, zij schonken bier uit voor de aanwezigen. Bij deze Amsterdamse bierbrouwerij werken mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Breugem (© Esmee de Winter)

Daarnaast presenteerde Foodimpuls gezonde kant-en-klaar maaltijden. Om mee te gaan met de tijd staat op de maaltijden het aantal gram eiwit en groenten, voor de consument die bewuste keuzes wil maken. "Er is veel vraag naar gezond en makkelijk, veel slagers komen handjes te kort en wij bieden daarvoor deze oplossing", vertelde Hennie Haarsma van Foodimpuls. 

Foodimpuls (© Esmee de Winter)

Wederom was het feest in de bruine kroeg van Peter Konijn en varkens uitsnijden op het podium, de afsluiter van de dag en zo ook de afsluiter van dertig jaar VAS-beurs. 

Altijd op de hoogte blijven?