Laagste aantal faillissementen sinds 2001
Vorig jaar zijn er 3144 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat is bezien over het hele jaar het laagste aantal van deze eeuw, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Vervolgens wisselden stijgingen en dalingen elkaar af, aldus het statistiekbureau. Het aantal faillissementen bereikte in september vorig jaar het laagste niveau sinds 2001. Daarna is het aantal faillissementen echter drie maanden op rij gestegen.
Economische groei
Ten opzichte van 2013 is het aantal faillissementen met ruim 62 procent afgenomen. Dit gaat samen met de economisch groei van de afgelopen vijf jaar in Nederland, zo ziet het CBS. Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 687. In de groothandel gingen 320 bedrijven op de fles, in de detailhandel 304 en in de autohandel 63. Verder is ook het aantal faillissementen in de financiële dienstverlening sterk afgenomen.
[intermezzo:1]Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
ING signaleert tweedeling binnen de industriële sector
Gert Jan Braam, Sector specialist Industry van ING Sector Banking signaleert een al langer dalende trend in de productie van de Nederlandse industrie en een tweedeling binnen de sector.
CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd
De rundveestapel bleef in 2022 nagenoeg gelijk met 2021. De omvang van de varkensstapel nam wel iets af evenals het aantal kippen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2022.
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog
In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).