Laagste aantal faillissementen sinds 2001
Vorig jaar zijn er 3144 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat is bezien over het hele jaar het laagste aantal van deze eeuw, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Vervolgens wisselden stijgingen en dalingen elkaar af, aldus het statistiekbureau. Het aantal faillissementen bereikte in september vorig jaar het laagste niveau sinds 2001. Daarna is het aantal faillissementen echter drie maanden op rij gestegen.
Economische groei
Ten opzichte van 2013 is het aantal faillissementen met ruim 62 procent afgenomen. Dit gaat samen met de economisch groei van de afgelopen vijf jaar in Nederland, zo ziet het CBS. Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 687. In de groothandel gingen 320 bedrijven op de fles, in de detailhandel 304 en in de autohandel 63. Verder is ook het aantal faillissementen in de financiële dienstverlening sterk afgenomen.
[intermezzo:1]Meer over
Lees ook
Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021
Het afgelopen jaar is het aantal winkels voor het eerst sinds 2010 toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Er zijn vooral winkels die voedingsmiddelen verkopen bijgekomen, zoals supermarkten, (banket)bakers, slijterijen en viswinkels.
Meer omzet voor voedings- en drankensector in 2021
De Voedings- en drankensector groeide in 2021. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de omzet van de voedingsindustrie afgelopen jaar met 6,9 procent en die van de drankenindustrie met 6,7 procent.
Prijsontwikkeling voeding stuwt inflatiecijfers
De Nederlandse inflatiecijfers stegen vorige maand naar 6,4 procent; in december lagen de prijzen nog 5,7 procent hoger dan een jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De stijgende prijzen van voedingsmiddelen zijn een belangrijke oorzaak van de hoge inflatiecijfers. De grootste veroorzaker van de stijgende inflatie zijn de stijgende energieprijzen....