Krant betaalt Benedik-dwangsom niet

13 augustus 2012 redactie

Dagblad betaalt dwangsom Benedik nietLANDGRAAF - Waarnemend hoofdredacteur Henk Driessen van Dagblad De Limburger is niet van plan een dwangsom van 100.000 euro geëist door de gebroeders Benedik, te betalen. Dat zegt Driessen desgevraagd tegen Meat & Meal.

De broers Benedik legden de krant vrijdag al een dwangsom van 50.000 euro op omdat De Limburger tegen het vonnis van de rechter in, vrijdag 28 april, toch een verhaal publiceerde over het failliete vleesbedrijf. Dit verhaal ging over verdwenen pensioenpremies. Later kwam daar nog eens 50.000 euro bij, omdat Driessen inhoudelijk op de zaak in ging in de Volkskrant.

Volgens woordvoerder Herbert Brinkman van het advocatenkantoor dat Benedik vertegenwoordigt, is de krant in overtreding en moet het dagblad de dwangsom gewoon betalen. 'We wachten deze week af of ze betalen. Zo niet dan bekijken we welke maatregelen we verder kunnen nemen.'

De advocaten van Benedik bekijken bovendien nog of De Limburger afgelopen vrijdagavond tijdens een uitzending van De Leugen Regeert in de fout is gegaan. Mogelijk komt er dan nog eens 50.000 euro boven op de huidige claim.

Driessen zegt dat zijn redactie niets heeft gedaan wat tegen het vonnis in ging. 'De rechter heeft ons verboden drie bepaalde artikelen te plaatsen. Dit was een ander artikel.' Volgens de hoofdredacteur diende zich na het kort geding nieuwe feiten aan en werden er nieuwe bronnen naar boven gehaald. Het verhaal dat afgelopen vrijdag in de krant verscheen, was daardoor wezenlijk anders dan de verhalen die nu nog op de plank liggen.

Overigens gaat Dagblad De Limburger in beroep tegen het publicatieverbod. 'Voor ons is het een principiële zaak. Ten eerste omdat wij vinden dat niet een rechter, maar een journalist bepaalt wat van algemeen belang en publicatiewaardig is. Ten tweede omdat wij vinden dat journalisten niet hoeven af te wachten tot er een onderzoek klaar is.

Dat zou betekenen dat kranten dan ook niets meer over de zaak Holleeder mogen schrijven, in afwachting van de onderzoeken door het Openbaar Ministerie. Dat is toch ondenkbaar?'

DE ARTIKELEN UIT DAGBLAD DE LIMBURGER

Lees ook:
De beerput van Benedik mag niet open
Benedik wordt Meatpartners

Klik hier om de uitzending van de Leugen Regeert nog eens te bekijken

Altijd op de hoogte blijven?