Kostprijs kweekvlees kan in toekomst omlaag

kweekvlees_foto wikimedia

Foto: Wikimedia

In de toekomst kan de kostprijs van kweekvlees omlaag. Volgens CE Delft is een kostprijsbesparing tot 75 procent mogelijk, waardoor de productiekosten dichtbij de kosten van de gewone vleesproductie komen te liggen.

Dat blijkt uit een technisch-economische analyse voor de productie van kweekvlees op industriële schaal die CE Delft maakte in opdracht van The Good Food Institute. Hiervoor gebruikten de onderzoekers de primaire data van bedrijven. Ze ontwikkelden een model voor de berekening van de kostprijs op basis van de huidige productietechnologie en grondstoffenkosten.  

Op basis van dit model maakten de onderzoekers een prognose voor 2030, als de kweekvleesproductie op industriële schaal plaats kan vinden. Hieruit concludeerden ze dat er in de toekomst aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk zijn, waardoor de kostprijs van kweekvlees in de buurt van de kostprijs voor gangbaar geproduceerd vlees kan komen. Hiervoor een een combinatie van kostenbesparende maatregelen nodig. Zo moeten de productiekosten en de prijs van ingrediënten naar omlaag. 

Naast de kosten maakten de onderzoekers ook een levenscyclusanalyse voor de productie van kweekvlees. Ze constateerden een overlap in de factoren die de kosten én de milieu-impact reduceren: energie efficiëntie,de gebruikte energiebron, efficient gebruik van het kweekmedium en efficiente kweekmedium productie, en samenwerking in de keten.

Het rapport 'TEA of cultivated meat' is te downloaden op de website van CE Delft.

Dossiers
Lees ook
Consument gaat voor kweekvlees, mits betaalbaar, lekker en veilig

Consument gaat voor kweekvlees, mits betaalbaar, lekker en veilig

Vier op de tien consumenten probeert graag een stukje kweekvlees, maar wel onder enkele voorwaarden. Dit aantal kan groeien, mits ontwikkelaars bereid zijn transparant over hun producten te communiceren.

Meer miljoenen voor Meatable

Meer miljoenen voor Meatable

Meatable heeft $47 miljoen aan nieuwe financiering binnen gesleept. Een concortium van verschillende life science- en voedselbedrijven, waaronder DSM, investeren in de kweekvleesmaker.

Minister Schouten presenteert Nationale Eiwitstrategie

Minister Schouten presenteert Nationale Eiwitstrategie

Nederland stimuleert de komende vijf tot tien jaar de teelt van eiwitrijke gewassen om minder afhankelijk te worden van import van eiwitrijke grondstoffen van buiten de Europese Unie. Ook investeert het Rijk de komende jaren in onderzoek naar nieuwe eiwitrijke bronnen voor zowel mensen als dieren. Daarnaast wil het kabinet verder experimenteren met...