‘Koken voor blije varkens’ is het Beste Idee van Varkensland

Beste idee van Varkensland_winnaars

Het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp wonnen met hun voerconcept ‘koken voor blije varkens’ de zesde editie van de innovatiewedstrijd ‘Het Beste Idee van Varkensland’. Dat maakte Karien Koenders, voorzitter van de vakjury, bekend tijdens de online finale op 9 december.

Varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp uit het Drentse Dalen bieden met het door hen bedachte voerconcept een oplossing voor twee grote uitdagingen. Namelijk het behoud van krulstaarten en minder uitstoot van stikstof en fosfaat. Met hun ‘koken voor blije varkens’ geven ze varkens speciaal bereide voeding dat rust geeft in de darmen. Dat zorgt voor minder bijtgedrag en goede opname van fosfaten en mineralen waardoor niet of nauwelijks ammoniak en geur wordt uitgestoten.

Voerconcept

"Alle inzendingen vonden we als jury zeer gevarieerd en buitengewoon interessant", zegt juryvoorzitter Karien Koenders. "Maar we hebben dit voerconcept als meest innovatieve idee gekwalificeerd, omdat hierin veel aspecten aan de orde komen op gebieden waar de varkenshouderij een uitdaging heeft. Het draagt bij aan het verlagen van de milieu-impact, een beter stalklimaat, beter dierenwelzijn en efficiënt benutten van voeding. Het idee bevat mooie aspecten waar de hele sector van kan leren. De varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp hebben ook laten zien dat het werkt op hun vermeerderingsbedrijf met 2300 zeugen."

Natuurlijk voer

"We gebruiken in onze een biomassaketel een mix van tarwe, gerst en soja als voer, met zo min mogelijk toevoegingen", vertelt Marlijn van Gorp over het voerconcept. "In onze maalmolen wordt fytinezuur via een natuurlijk proces omgezet in fytase. Daardoor produceert het varken mest met veel minder stikstof en fosfaat dan als het varken voer met synthetische stoffen eet. Dit kookproces geeft de boeren een licence to produce in de maatschappij, omdat het een aantal problemen vermindert die nu aan de orde zijn. Zoals het stikstofprobleem, dierenwelzijn, mest en geur voor de omgeving. De varkens nemen meer voedingsstoffen op en produceren minder mest. En je kunt bepaalde dure toevoegingen aan het voer weglaten."

“Door het natuurlijke voer wordt het dierenwelzijn bevorderd", vult Coen van Gorp aan. "Hierdoor zien we tevreden varkens die niet zo snel in elkaars staart bijten. Ons voerconcept is ook makkelijk toepasbaar voor andere varkenshouders en voerfirma’s. Ons idee is eigenlijk boerensimpel."

Publieksprijs

Naast de prijs van de vakjury kon ook het publiek stemmen. Zij kozen voor Ralf Theelen. Hij bedacht een mechanische brandklep in het ventilatiekanaal die grote stalbranden kan voorkomen.

De prijs die de winnaar van de titel Het Beste Idee Van Varkensland krijgt, bestaat uit kennis, ervaring en ondersteuning om het idee tot verdere realisatie te brengen. Voor de overige finalisten stelt de organisatie ook innovatie vouchers beschikbaar

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Noem hem geen biologische varkenshouder. “Want dat ben ik niet”, zegt boer Jaap Frerichs resoluut. Frerichs houdt varkens op zijn eigen wijze. Dat houdt in: op een zo goed en gezond mogelijke manier met je dieren omgaan. Want alleen zo krijg je het beste stuk vlees, is zijn heilige overtuiging.

Ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’

Ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’

Het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) organiseert op 1 februari de ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’.

CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

De rundveestapel bleef in 2022 nagenoeg gelijk met 2021. De omvang van de varkensstapel nam wel iets af evenals het aantal kippen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2022.