KNS zeer ontstemd door lamsvleesaffaire

17 april 2015 Eric Schuurman

De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) is zeer ontstemd over het beeld dat door het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde werd geschetst van slagers. Donderdag 16 april toonde het programma aan dat spotgoedkoop ‘lamsvlees’ in werkelijkheid regelmatig kalkoenvlees is.

‘Het beeld dat wordt neergezet van de slager is niet het beeld zoals de consument dat herkent. De slager staat voor betrouwbaar en vertrouwen’, schrijft de brancheorganisatie. ‘Misleidende communicatie mag en kan niet. De KNS is van mening dat frauderende en misleidende vleeshandelaren (ook slagers) hard moeten worden aangepakt door de overheid, middels de NVWA, in een tijd waarin de vleessector het voedselvertrouwen weer terug moet verdienen. De consument kan de slager te allen tijde bevragen over de herkomst van het vlees in zijn winkel. En dat maakt de slager uniek.'

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat in een reactie weten graag te horen om welke slagers het gaat. ‘Dan kunnen wij er werk van maken.’ Volgens de NVWA zijn geen eerdere meldingen bekend van lamsvlees dat eigenlijk kalkoenvlees is. In de uitzending bezocht de redactie tien slagers in Den Haag. Vier daarvan verkochten kalkoen als lam.

Altijd op de hoogte blijven?