KNS: TEK-Regeling helpt slagers niet

3 november 2022 vleesmagazine

Minister Adriaansens stelt dat de meerderheid van het mkb geholpen is met TEK-regeling. Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) benadrukt nogmaals dat dit niet geldt voor slagers. “Slagers voldoen al niet aan de eerste voorwaarde dat de energiekosten minstens 12,5% van de omzet bedragen, ondanks een verviervoudiging van de kosten in september”, aldus de brancheorganisatie.

Toen het nieuws over de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) naar buiten kwam meldde KNS direct dat deze regeling de slager niet gaat helpen. De regeling geldt alleen voor mkb’ers die minimaal 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Veel slagers zullen hier niet aan voldoen, reageerde brancheorganisatie voor slagers.

Voorwaarden TEK

  • Bedrijven moeten minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.
  • Jaarlijks minimaal 5000 kubieke meter gas of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit verbruiken.
  • Het mkb-bedrijf voldoet aan de Europese mkb-definitie zoals maximaal 250 medewerkers, maximaal €50 miljoen omzet en/of balans totaal van maximaal €43 miljoen.
  • Per ondernemer is er maximaal vergoedingsbedrag van €160.000.

In een kamerbrief stelt Micky Adriaanse, Minister van Economische Zaken en Klimaat het tegenovergestelde. De meerderheid van de zwaarst getroffen mkb-ers wordt volgens haar wel geholpen. Uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek zou blijken dat 26 procent van de specialistische verswinkels, waar de slager onder valt, in aanmerking komen voor de regeling.

Slagers niet geholpen

Op de website laat de KNS nogmaals weten dat dit niet het geval is. De cijfers van het ministerie komen “niet overeen met kengetallen die KNS in haar bezit heeft uit onafhankelijk onderzoek.” KNS laat weten dat de organisatie zich op basis van deze feiten blijft inzetten voor de slager om de regeling aan te passen zodat de slagersbranche wordt geholpen.

“De huidige kostenstijgingen zijn enorm en niet een op een door te belasten aan consumenten. Hiermee komt het resultaat onder druk en daarmee de toekomstbestendigheid van de branche”, besluit KNS.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?