KNS: ‘Sluiting slagerijen dreigt door hoge energieprijzen’

15 september 2022 Redactie Vleesmagazine Unsplash

Bijna 75% van de bij Koninklijke Nederlandse Slagers aangesloten slagers heeft last van extreem hoge energieprijzen, blijkt uit een ledenpeiling van KNS. De branchevereniging roept de overheid op om met een oplossing te komen.

De prijs voor energie is in de maanden mei tot en met augustus 2022 tot wel zes keer zo hoog als in dezelfde maanden in 2021. De impact van de prijsstijgingen is groot, zegt KNS. De slagerij is een energie-intensief bedrijf waarin bereiden, koelen en vriezen nodig zijn voor de productie van ambachtelijke en voedselveilige producten uit eigen slagerij. Ook de kosten voor inkoop, verpakking en personeel stijgen, maar minder explosief dan die van energie. Tot slot heeft de slager ook last van een structureel tekort aan medewerkers.

Marian Lemsom, directeur van KNS, zegt: “Als er geen oplossing komt is de verwachting dat zeker 50% van de ambachtelijke slagers binnenkort de deuren moeten sluiten. Dit is echt een doodsteek voor de branche.”

KNS-voorzitter Koos van Essen: “De kostenstijgingen zijn enorm, hier kan je niet tegenop ondernemen. Je ziet ook duidelijk dat de consument andere keuzes maakt. Natuurlijk is er aandacht voor besparen in mijn slagerij maar we zien dat dit een beperkte oplossing biedt voor het resultaat. Het is enorm zonde als de slager uit het straatbeeld verdwijnt en de consument geen toegang meer heeft tot een ambachtelijk product en een persoonlijke adviseur op het gebied van vlees en voeding.”

“De noodkreet aan de overheid is om nu hulp te bieden”, schrijft KNS. “Er moet een compensatie komen voor ondernemers die nu door de energietarieven worden geconfronteerd met dreigende sluitingen.”

Altijd op de hoogte blijven?