KNS: Nieuwe drempel TEK nog steeds te hoog voor veel slagers

10 november 2022 Redactie Vleesmagazine
Foto: Unsplash

Het ministerie van Economische Zaken heeft de drempel voor de Tegemoetkoming Energie (TEK) verlaagt naar 7 procent. Brancheorganisatie KNS verwacht dat voor veel slagers deze nieuwe drempel nog steeds te hoog is.

In eerste instantie gold voor de TEK de eis dat ondernemers minimaal 12,5 procent van hun omzet kwijt moeten zijn aan energiekosten. Dit zorgde voor veel protesten bij de verschillende brancheorganisaties als KNS, VNV en NBOV. De drempel lag veel te hoog en alleen sauna’s en zwembaden zouden hier voor aanmerking komen. De drempel is nu verlaagd naar 7 procent.

Slagers

Op basis van de gemiddelde cijfers over 2022 denkt KNS dat de regeling nog steeds niet passend is voor slagers. “Voor veel slagers is naar verwachting ook deze drempel te hoog”, reageert KNS op de website. Ook maakt de slagersorganisatie zich zorgen over de hoogte van de tegemoetkoming met de gestelde drempelprijzen. “De prijs van €0,35 ligt namelijk al acht keer boven het reguliere tarief voor stroom. Op basis van de huidige situatie is de vergoeding relatief beperkt”, aldus KNS. Wel is de branchevereniging blij dat “de actieve lobby, onafhankelijke uitgevoerde rapporten en het aandragen van praktijkvoorbeelden wel heeft geleid tot deze eerste verbetering.”

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Position paper

Eerder deze week stuurden MKB-Nederland, waar KNS onderdeel van is, en VNO-NCW een position paper aan de overheid. KNS leverde een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek. Deze notitie pleit voor betere oplossingen om de impact van de hoge energieprijzen te verminderen. De TEK-voorwaarden zijn veel strenger dan het Europese steunkader toelaat. Knelpunten zijn de 12,5 procent-eis, het lage plafond van 160.000 euro per onderneming en toegang afhankelijk van aantal medewerkers of omzet van een bedrijf.

Oplossingen MKB-Nederland en VNO-NCW

1. Aanzienlijke verlaging van de drempel
Deze is nu verlaagd naar 7 procent. Op de website noemt MKB-Nederland dit een goede eerste stap. “Daarmee wordt de regeling bereikbaar voor tienduizenden ondernemers in de energie-intensieve sectoren die anders niet geholpen zouden zijn.” Uit de reactie van KNS blijkt dat deze drempel nog altijd te hoog is voor slagers.

2. Verhoging van de maximale vergoeding van 160.000 euro per bedrijf
Voor veel energie-intensieve bedrijven is 160.000 euro “slechts een druppel op de gloeiende plaat”. Het Europese steunkader maakt het mogelijk om twee en in bepaalde gevallen zelfs vier miljoen euro per bedrijf aan steun te geven. Andere Europese landen maken wel gebruik van deze ruimte, waardoor de positie van Nederlandse bedrijven op de Europese markt verslechtert.

3. Stel regeling open voor middelgrote bedrijven
Veel middelgrote bedrijven, zoals industriële bakkers, kunnen geen gebruik maken van deze regeling omdat ze qua personeelsaantal of omzet (net) niet onder de mkb-definitie vallen. MKB Nederland pleit ervoor om bedrijven die ook in schijf 2 en 3 van de energiebelasting zitten ook toe te laten tot de TEK

4. Maak overbrugging TEK concreet.
De uitbetaling van de TEK vindt waarschijnlijk pas half 2023 plaats. Dat is voor veel bedrijven te laat. Maak daarom de toegezegde overbrugging op korte termijn concreet.

 

Altijd op de hoogte blijven?