KNS inspiratiecongres druk bezocht

28 juni 2016

De zaal zat vol tijdens het Inspiratiecongres in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Op 27 juni hield de jubilerende branchevereniging KNS (125 jaar) een inspiratiecongres voor haar leden. Voor leden was er eerst de Algemene Ledenvergadering, vervolgens de  Omdenkshow van Berthold Gunster en Angelique Schmeink sloot de dag af met het maken van een enorm eetbaar kunstwerk, het Eetschilderij.

Bestuurswissel

Na acht jaar nam Albert Post uit Hoogezand afscheid van het bestuur van de KNS. Zijn opvolger is Jan Peter van der Zee, eveneens uit Hoogezand. Jan Splinter werd voor vier jaar herkozen en herbenoemd.

Na het officiële en besloten gedeelte, stroomde de zaal vol met meer genodigden en belangstellenden. Voorzitter Ad Bergwerff sprak de zaal toe met een inspirerend betoog over samenwerking en het belang van een krachtige brancheorganisatie. Ook presenteerde hij de nieuwe huisstijl. "Hierin laten we historie en toekomst samenkomen."

De KNS heeft tal van plannen voor de toekomst. Er komen meer inspiratiebijeenkomsten, zodat slagers ervaringen kunnen uitwisselen. "We gaan vakmensen in het zonnetje zetten, we moeten kennis en kunde onderhouden, vakmanschap is de basis van een ambachtelijk bedrijf, dat gaan we laten zien." Verder komt de slager in de huiskamer via tv-programma's. En de SVO vakopleiding food gaat een versdagschool beginnen op hbo-niveau. En tot slot, aldus Bergwerff, blijven we wedstrijden organiseren voor jonge vakmensen, zoals de Young Butchers.

Omdenken

Na de speech van de voorzitter was het tijd voor de Omdenkshow van bedenker ervan, Bertold Gunster, met zijn sidekick Rinus Krul. Omdenken is het omzetten van problemen en bedreigingen in mogelijkheden en kansen. Daar is een andere manier van denken voor nodig. Nu is het nog teveel 'vastdenken', reageren op een ander door overdreven tegenovergesteld gedrag. "We kunnen beter meebewegen met de ander, was de kern van het verhaal. Het werd regelmatig in de voorstelling toegespitst op de slager in de winkel. Hoe ga je met klanten om, hoe win je vertrouwen? En ook waarom het misgaat, vaak door gebrekkige communicatie. In hilarische voorbeelden werd er uitgebeeld hoe het niet moet en hoe het wel moet en kan.

Angelique Schmeink

Het culinair inspirerende gedeelte van de dag werd verzorgd door meesterkok en mede bekend van 24Kitchen, Angelique Schmeink. Op 48 platen met een totale oppervlakte van 4x3 meter, maakte ze een enorm eetbaar kunstwerk, een Eetschilderij. Met vleeswaren, puree's, groenten, kruiden, sauzen en oliën werd het kleurrijke en smakelijke schilderij steeds mooier. Toen het klaar was mocht iedereen komen proeven. Schmeink maakt ook eetschilderijen met vlees, groenten of vis als basis. "Deze is met charcuterie en dat bepaalt welke smaken er bij passen. Dus elk schilderij is anders."

  •  

Altijd op de hoogte blijven?